Южна Корея забранява износа на стратегически стоки и услуги за Русия

Южна Корея забранява износа на стратегически стоки и услуги за Русия

Южна Корея забранява износа на стратегически стоки и услуги за Русия

Южна Корея ще затегне контрола върху износа за Русия, забранявайки експорта на стратегически стоки. Тя се присъединява и към санкциите на западните страни да блокират достъпа на някои руски банки до системата за плащания СУИФТ (SWIFT). Това съобщи днес външното министерство на Сеул, цитирано от Ройтерс. 

Сред стратегическите стоки и услуги за износ, които ще бъдат контролирани, са доставките на електроника, полупроводници, компютри, информация и комуникации, сензори и лазери, навигация и авиационна радиоелектроника, морско и аерокомическо оборудване. 

Южнокорейското правителство е решило също да поощри допълнителното освобождаване на стратегически петролни резерви за стабилизиране на международния енергиен пазар. Сеул ще разгледа и други мерки като препродажба на втечнен природен газ за Европа, се посочва в комюнике на ведомството.

Правителството на Южна Корея осъжда руската военна инвазия в Украйна и като отговорен член на международната общност реши да участва активно в усилията на международната общност, включително икономически санкции, за мирно разрешаване на ситуацията, се казва в комюникето.

Южна Корея ще увеличи хуманитарната помощ за Украйна, обяви министерството, уточнявайки, че американското правителство е било уведомено за тези решения по дипломатически канали. 

Сингапур също ще въведе съответни санкции и ограничения срещу Русия, включително банкови и финансови мерки, както и контрол върху износа на стоки и услуги, които могат да бъдат използвани като оръжия срещу украинския народ. Това съобщи днес министърът на външните работи Вивиан Балакришнан, цитиран от Ройтерс.

Малкият град-държава, азиатски финансов център и ключов международен транспортен възел, изпълнява резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, но рядко налага собствени санкции срещу страни. 

Сингапур възнамерява да действа заедно с много други страни, които имат същата позиция и да наложи съответни санкции и ограничения срещу Москва, зави Балакришнан пред парламента, описвайки руската инвазия като неприемлива и огромно нарушение на международните норми. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ