Започнаха да сглобяват първия руско-китайски самолет

Започнаха да сглобяват първия руско-китайски самолет

Започнаха да сглобяват първия руско-китайски самолет

В Китай започня производството на първия руско-китайски широкофюзелажен самолет за дълги разстояния CR929. Това съобщиха китайските медии, цитирани от TACC. 

Според информацията, предварителните подготвителни работи по създаването на CR929 са приключили и специалистите са започнали да сглобяват първият прототип на този самолет. 

Базовата версия CR929-600 ще може да превозва 280 пътници на разстояние до 12 хиляди километра. Семейството самолети също ще се състои от модификация с удължен (CR929-700) и скъсен (CR929-500) фюзелаж. Първият му изпитателен полет е насрочен за 2023 г. 

Проектът за създаване на руско-китайски широкофюзелажен самолет за дълги разстояния се изпълнява от 2014 г. Самолетът се разработва от съвместно предприятие между Обединената авиационна корпорация и базираната в Шанхай китайска компания Craic. Руската страна отговаря за конзолите на крилата, централната секция и механизацията на крилата, китайската страна отговаря за фюзелажа, обтекателя и хоризонталното и вертикалното оперение. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ