СЗО: Горещата вълна причини 1700 смъртни случая в Испания и Португалия

СЗО: Горещата вълна причини 1700 смъртни случая в Испания и Португалия

СЗО: Горещата вълна причини 1700 смъртни случая в Испания и Португалия

Горещата вълна, която преминава през Европа, доведе до 1700 смъртни случая само на Иберийския полуостров, съобщи европейският офис на Световната здравна организация (СЗО), предаде Daily Sabah. Институцията отново призова за съвместни действия за справяне с изменението на климата.

„Жегата убива. През последните десетилетия стотици хиляди хора са загинали в резултат на екстремни горещини по време на продължителни горещи вълни, често придружени от горски пожари“, подчерта директорът за Европа Ханс Клуге.

В официално изявление той напомни, че излагането на екстремни горещини „често влошава съществуващи здравословни проблеми“ и отбеляза, че „индивидите в двата края на жизнения спектър – бебета и деца и възрастни хора – са изложени на особено голям риск“.

От регионалния офис на СЗО уточниха, че данните са предварителни въз основа на доклади на националните власти и че жертвите „вече са се увеличили и ще се увеличат още през следващите дни“. „В крайна сметка събитията от тази седмица отново сочат отчаяната нужда от общоевропейски действия за ефективно справяне с изменението на климата“, заключи Клуге. Според него правителствата трябва да демонстрират воля и лидерство в прилагането на Парижкото споразумение, което поставя за цел ограничаване на затоплянето в края на века до 2 градуса по Целзий (3,6 градуса по Фаренхайт) над прединдустриалните нива. Клуге допълни, че членовете на европейския регион на СЗО – 53 страни и региони, включително няколко в Централна Азия, „вече са демонстрирали, че могат да работят заедно по спешните заплахи за глобалното здраве“ и че е „време да го направим отново. "

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ