ООН алармира: Човечеството е изправено пред „колективно самоубийство“ заради климата

ООН алармира: Човечеството е изправено пред „колективно самоубийство“ заради климата

ООН алармира: Човечеството е изправено пред „колективно самоубийство“ заради климата

Горски пожари и горещи вълни, които сеят хаос в различни части от земното кълбо, показват, че човечеството е изправено пред „колективно самоубийство“, предупреди генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

„Половината от човечеството е в опасна зона от наводнения, суши, екстремни бури и горски пожари. Никоя нация не е имунизирана. И все пак продължаваме да подхранваме пристрастеността си към изкопаемите горива. „Имаме избор. Колективно действие или колективно самоубийство. Това е в нашите ръце” - с тези думи той се обърна към министрите на 40 държави, които се срещат днес и утре в Берлин за да търсят решения с последствията от климатичната криза.

Горски пожари бушуваха през уикенда в Европа и Северна Америка. Макчу Пикчу в Перу бе застрашен от пожар. Екстремните горещини счупиха рекорди по света през последните месеци. Горещи вълни удариха Индия и Южна Азия, сушата опустоши части от Африка, а безпрецедентните високи температури на двата полюса едновременно изумиха учените през март .

Министрите, които ще разговарят на Берлинската конференция, известна като Петерсбергския климатичен диалог, ще обсъдят екстремното време, както и растящите цени на изкопаемите горива и храните, както и въздействието на климатичната криза. Срещата, свиквана ежегодно през последните 13 години от германското правителство, бележи една от последните възможности за постигане на споразумение между ключови страни преди срещата на върха на ООН за климата Cop27 в Египет през ноември, припомня The Gardian.

Алок Шарма, който председателства срещата на върха на ООН за климата Cop26 в Глазгоу миналия ноември, ще се присъедини виртуално към няколко сесии. Той трябва да остане в Лондон, за да гласува в надпреварата за лидерство на Консервативната партия, която ще определи кой ще поеме поста премиер на Обединеното кралство след Борис Джонсън.

Перспективите за позитивен диалог на Cop27 намаляха значително през последните месеци, тъй като покачването на цените на енергията и храните измести фокуса на правителствата. На миналата среща  страните се договориха да ограничат глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, но ангажиментите, които поеха, все още са недостатъчни. Всички страни се съгласиха да представят тази година подобрени национални планове за емисиите на парникови газове, известни като национално определени приноси (NDC – Nationally Determined Contributions).

Франс Тимерманс, вицепрезидент на Европейската комисия, който ръководи блока на ЕС на преговорите за климата на ООН, попари очакванията за по-амбициозни планове. „Не виждам толкова много нови NDCs на хоризонта, честно казано“, обяви той, посочвайки Австралия с нейното ново правителство като рядко изключение.

Самех Шукри, министър на външните работи на Египет и президент на Cop27, ще присъства на преговорите в Берлин тази седмица. Представеният NDC  разочарова много наблюдатели, които се надяваха на по-голяма ангажираност, за да послужат за пример на други нововъзникващи икономики.

Гутериш остро критикува „банките за развитие“, в това число Световната банка, които се финансират от данъкоплатците в богатия свят, за да предоставят помощ на бедните страни. Според лидера на ООН те не са подходящи, когато става дума за осигуряване на необходимото финансиране за климатичната криза и че трябва да бъдат реформирани.

„Като акционери в тези банки за развитие, развитите страни трябва да изискват незабавно предоставяне на инвестициите и помощта, необходими за разширяване на възобновяемата енергия и изграждане на устойчивост на климата в развиващите се страни. Изисквайте тези институции да станат подходящи за целта. Изисквайте те да променят старите си рамки и политики, за да поемат повече риск... Нека покажем на развиващите се страни, че могат да разчитат на своите партньори“, призова Антониу Гутериш.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ