Всеки от нас е нещо средно между петте човека, с които прекарва най-дълго време

Всеки от нас е нещо средно между петте човека, с които прекарва най-дълго време

Всеки от нас е нещо средно между петте човека, с които прекарва най-дълго време

Токсичните хора действат противно на всяка нормална човешка логика. Някои от тях нямат никаква представа за негативното влияние, което имат върху околните, а други изглежда извличат удоволствие от това да дразнят другите.

Колкото и важна да е способността да контактувате нормално с различни типове хора, настина токсичните личности са не заслужават вашето време и енергия. Токсичните хора създават излишно напрежение и стрес на работното място и постоянно търсят конфронтации и конфликти със своите колеги.

Някои хора казват, че всеки човек е нещо средно между петте души, с които прекарва най-много време. Ако дори един от тях е токсична личност, то съвсем скоро ще усетите как той ви дърпа назад и спъва вашето развитие.

За съжаление, няма как да се дистанцираме от токсичните хора, преди да разберем кои са те. Номерът е в това да разграничите обикновените дразнители и досадните колеги от онези хора, които наистина създават токсична атмосфера, било то на работното място или в личния ви живот. Това са десет типа токсични хора, от които трябва да се пазите на всяка цена:

1. Клюкарите

Както е казала Елионор Рузвелт: „Великите обсъждат идеи; умните обсъждат събития; а малките умове обсъждат хора.“

Клюкарите изпитват удоволствие от несполуките на другите. Пускането на шеги на гърба на ваш колега или приятел може понякога ви се струва като добра идея, която да разведри обстановката, но с течение на времето тези закачки се изтъркват и се превръщат в наистина обидни и вредни за останалите. Огледайте се около себе си - има твърде много позитивни и интересни хора, от които може да научите много, вместо да си губите времето с онези, които не пропускат възможност да злорадстват зад гърба на другите.

2. Прекалено емоционалните хора

Някои хора просто нямат никакъв контрол върху собствените си емоции. Те непрекъснато си изпускат нервите и ви натоварват със собствените си проблеми. Много често тези хора обвиняват всички останали за това, че се чувстват зле, без никога да търсят причината в себе си. Раздялата с темпераментните хора е особено трудна, тъй като тяхната липса на контрол върху емоциите им ви кара да им съчувствате и понякога дори сами да обвинявате себе си, че не им помагате достатъчно с техните проблеми. В крайна сметка обаче тези хора гледат на своите близки и познати като на кошче, в което да изливат своите негативни емоции и комплекси. Спестете си това натоварване.

3. Вечните жертви

Жертвите са трудни за разпознаване, тъй като в началния стадии на отношенията ни с тях ние сме съпричастни с техните проблеми. С течение на времето обаче става ясно, че тяхната „нужда от внимание“ е постоянна. Жертвите отказват да поемат каквато и да е било отговорност за собствените си действия и превръщат всяка малка спънка в непреодолимо препятствие. Те не гледат на трудностите и провалите като на нещо, от което да си вземат поуки, а като на възможност да си измислят някакво оправдание или извинение за собствената си некомпетентност. Както се казва: „Болката е неизбежна, но страданието е въпрос на избор"

4. Егоцентриците

Егоцентриците могат да унищожат напълно вашето самочувствие с безразличието, което показват към всичко, което казвате и правите. Може да разпознаете егоцентриците по това, че когато контактувате с тях имате чувството, че си говорите сам. Причината за това се крие в техния начин мислене, който поставя тяхното „аз“ на върха на стълбицата и омаловажава всичко, което останалите имат да кажат. Егоцентриците мислят че знаят и могат всички и че останалите няма на какво да ги научат. Тяхното внимание може да бъде привлечено единствено с похвали и комплименти. За тях вие сте просто инструмент, който да надува допълнително тяхното его.

5. Завистниците

За завистниците тревата винаги е по-зелена от другата страна на оградата. Дори когато им се случват страхотни неща и имат множество причини да бъдат щастливи, те просто не могат да спрат да гледат в чуждата паница с недоволство. Причината за това идва от факта, че те измерват собствената си стойност като човек срещу тази на други хора, вместо да извличат чувство на удовлетворение от личното си самоусъвършенстване и напредък. В крайна сметка, ако търсите достатъчно усърдно, винаги може да намерите човек, който изглежда по-добре от вас, който има по-успешна кариера и който е по-богат от вас. Прекарването на дълго време в компанията на завистници е изключително опасно, защото тяхното вечно недоволство е заразно и може да ви накара да започнете да омаловажавате собствените си постижения.

6. Манипулаторите

Манипулаторите изсмукват вашето време и енергия зад фасадата на приятелството. Те могат да бъдат трудни за разпознаване, защото се стараят да се държат приятелски и благонамерено пред вас. Те знаят какво харесвате, какво ви прави щастливи и какво намирате за забавно, и използват тази информация в полза на скритите си интереси. Манипулаторите винаги искат нещо от вас. Ако си припомните всички ваши контакти с тях ще видите, че през цялото време те само са взимали от вас, без да дават нещо в замяна. Те ще направят всичко, за да спечелят вашето доверие, само и само за да могат по-късно да ви изпързалят.

7. Дементорите

Дементорите са зли същества от фантастичната поредица „Хари Потър“ на Дж. К. Роулинг, които изсмукват душите на хората, оставяйки на тяхно място оставят безжизнени човешки черупки. Когато в стаят влезе дементор, тя става по-тъмна и хладна, а хората започват да виждат пред очите си своите най-лоши кошмари. Самата Роулинг казва, че е създала злите същества по образа на силно негативните хора - онези, които имат способността да измучат цялата енергия в стаята със своето влизане. Те налагат своя песимизъм върху всеки, когото срещнат. За тях чашата е винаги наполовина празна. Изследване на американският университет „Нотр Дам“ установява, че студентите, които са имали силно негативни съквартиранти, са били значително по-податливи на развиването на депресивни състояния.

8. Садистите

Има една група от токсични хора, които не просто мразят да виждат другите щастливи, но и изпитват огромно удоволствие от това да ги виждат наранени и победени. Единствените случаи, в които те проявяват интерес към вас, е когато искат да ви накарат да се чувствате зле, или да получат нещо. ХУбавото на тези хора е, че те са лесно разпознаваеми, което помага за бързото им изхвърляне от вашия живот.

9. Съдниците

Осъдителните хора имат мнение по всеки въпрос и правят всичко по силите си, за да го наложат на останалите. Те са способни да представят по такъв начин нещо, от което се интересувате и обичате, че да ви накарат да се срамувате от себе си. Вместо да уважават мнението и различията на останалите, те гледат на тях с насмешка и полагат целенасочени усилия, за да ги дискредитират. Съдниците потискат вашата изразност и индивидуалност, така че е най-добре да се отървете от тях възможно най-бързо.

10. Арогантните хора

Времето, прекарано в компанията на арогантни хора, е похабено, защото всичко, което правите, се приема от тях като лично предизвикателство. Арогантността е фалшива увереност, която маскира дълбоки комплекси. Изследване на Университета „Акрон” в Охайо показва, че арогантното поведение е в основата на редица проблеми на работното място. Този тип хора често са по-непродуктивни, по-конфликтни и по-трудни за убеждение от останалите.

Повечето хора мислят, че нямат контрол върху хаоса, който създават токсичните хора, тъй като живеят или работят с такъв човек. Истината обаче е, че веднъж щом разпознаете токсичната личност, ще разберете, че нейното поведение е лесно предсказуемо. След това ще можете да поставите граници и да решите кога и по какъв начин да контактувате с този човек. Най-важното е да се придържате към тези граници и да не позволявате на токсичния човек да ги прекрачи. Не се съмнявайте, той със сигурност ще опита да го направи.

 

Травис Брадбъри, автор на бестселъра „Emotional Intelligence 2.0“ и съосновател на TalentSmart, за LinkedIn.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ