Добрият сън е ключът към успеха

Добрият сън е ключът към успеха

В съвременната бизнес комуникация рядко може да чуете фрази от рода на „Ще се свържа с вас след кратка дрямка“ или „Днес ще си легна по-рано, не ме търсете“. Вместо това ние очакваме енергични фрази и думи от типа: „Действай!“, „Нямаме време за губене!“ и „Работата не може да чака!“. Най-близкото нещо до изразяването на нужда от почивка на работното място е фразата - „сутринта е по-мъдра от вечерта“, с която човек казва, че трябва да се наспи добре, преди да вземе важно решение.

Въпреки това, всички експерти оценяват добрия сън като важна предпоставка за постигането на успех. Липсата на сън вреди на най-важната способност на предприемачите – да вземат решения. Недоспиването създава проблеми и с паметта и фокуса.

От Online Mattress Review са поръчали проучване на моделите на спане на някои от най-успелите хора днес – не само предприемачи, но и политици, писатели, атлети и др.

Макар че съществуват изключения от правилото – хора, които не оставят главата си дълго време на възглавницата, най-балансираните личности обръщат голямо внимание на това как и кога спят.

Ето някои открития от изследването:

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг работи до доста късно. Той си ляга в 3 часа и става към 8 часа сутринта – отделяйки 5 часа на ден за сън.

Шефът на Tesla и SpaceX Илон Мъск е известен работохолик, като не веднъж самият той е казвал, че работи по 120 часа на седмица. Той отделя малко време за четене преди 6-часов сън. Обикновено той си ляга  в 1 часа и става към 7 часа сутринта.

Джеф Безос спи по 7-8 часа на ден. „Давам приоритет на съня. Така имам повече енергия и настроението ми е по-добро“, казва шефът на Amazon. Той посочва, че добрият сън подобрява способността му да взима умни решения.

Американският президент Доналд Тръмп е след хората, които спят най-малко. Според проучването държавният глава на САЩ отделя по три часа на ден за сън.

В другия край на спектъра са някои от най-успелите атлети в света, като например легендарният куотърбек на New England Patriots Том Брейди и звездата от НБА Стеф Къри, които спят по 9 часа на ден.

Основателят на Microsoft Бил Гейтс чете книга 1 час преди лягане, като обикновено той се качва в леглото в полунощ и спи около 7 часа.

Шефът на инвестиционния фонд Berkshire Hathaway Уорън Бъфет също е голям фен на книгите, като нещото, което прави най-много, заедно с четенето, е спането – за предпочитане по 8 или повече часа на ден.

От изследването е очевидно, че разумният график на сън, включително и ритуалите преди лягане, които ви помагат да спите, представляват добър подход към един надежден, постоянен и доходоносен модел на работа. Мъск и Тръмп не се вписват в тази тенденция, но двамата са известни с това, че с тях не се работи лесно и имат доста „специфични“ характери. Макар да има доста бизнес уроци, които може да научите от тях, моделът им на сън не е един от тях.

Тук може да видите цялото проучване на Online Mattress Review и сами да прецените кои модел на спане е най-подходящ за вас самите.

„Въпреки че е забавно да стоя бъден по цяла нощ и дори да се кача на полет с червени очи, ако трябва да бъда креативен, имам нужда от поне 7 часа. Могат да изнасям реч без много сън и да върша части от работата си по този начин, но ако трябва да мисля креативно не съм особено полезен без тези 7 часа сън“, казва Бил Гейтс.

..................

Марсел Шванц, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ