Игри и пак игри - вашата памет ще ви благодари

Игри и пак игри - вашата памет ще ви благодари

Игри и пак игри - вашата памет ще ви благодари

Създаването на памет и управлението ѝ със сигурност е един от най-важните процеси, които се осъществяват в мозъка ни. Представете си само един ден без нея! С напредването на възрастта, или в резултат на големия стрес обаче, е възможно да се появят проблеми с добрата памет. Още отсега можем да забавим този процес с извършването на няколко действия.

Използвайте мнемониката

Мнемониката представлява изкуството да запаметяваш информация чрез създаване на асоциации. В основата на теорията за асоциативността е схващането, че ако два елемента бъдат свързани, то появата само на единия веднага ще напомни и за другия. Според проучване мнемоничните техники много помагат за развиването на мозъчната дейност като цяло.

Тренирайте често

Воденето на заседнал начин на живот също може да е фактор при загубата на памет. Физическите упражнения помагат за по-лесното запомняне.

Играйте видео игри

Освен че е отпускащо, прекарването на няколко часа във видео игри също помага за паметта, тъй като води до създаване на асоциации в мозъка.

Яжте плодове и зеленчуци

Научно доказано е, че плодовете и зеленчуците понижават нивата на стрес в мозъка и помагат за поддържането на стабилни когнитивни функции.

Намалете стреса

Интензивният и постоянен стрес, особено много високите му нива, могат много лесно да влошат паметта и да нарушат когнитивните ни способности. Така че, забавете темпото – освободете напрежението с медитация, дълга разходка или друг метод, който смятате за ефективен за вас.

По материал на Msn.com

Редактор: Габриела Беличовска

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ