Не взимайте важни решения след лош ден

Не взимайте важни решения след лош ден

Никога не вземайте постоянно решение въз основа на временна емоция. Това просто правило за вземане на решения се основава на принципите на емоционалната интелигентност, способността да се разбират и управляват емоциите. Как обаче да приложите това "правило за вземане на решение" в работата и живота си? Ето няколко начина:

Никога не вземайте важно решение през нощта - След дълъг, емоционално изтощаващ ден може да бъде особено предизвикателство да вземете решение. Най-малките задачи изглеждат неуправляеми. Светлината в края на тунела е потъмняла. Но добрият нощен сън може да направи чудеса. Проблемите все още са налице, но планините се превърнаха в хълмове.

Никога не вземайте решение след лош ден - Всеки има лош ден от време на време. И когато това стане, естествено ще сте по-склонни да се фокусирате върху случващите се негативни неща. Твърде лесно е да чувстваш, че винаги ти се случват лоши неща и да забравиш, че нещата обикновено не са така. Така че, ако имате лош ден - или дори лоша седмица или месец - опитайте всичко възможно да издържите. Защото толкова много се отказват, когато успехът е точно зад ъгъла.

Никога не правете сериозен ход след ваканция - И обратното, наистина доброто настроение също може да замъгли мисленето ви. Например, връщали ли сте се някога от страхотно пътуване, мислейки, че е време да се преместите? Това не е непременно нещо лошо. Има моменти, когато преместването е добра идея, но е важно да запомните: Ваканционният живот не е равен на нормален живот. Можете да вземете този принцип и да го приложите по всяко време, когато сте в превъзходно настроение. Когато нещата вървят много добре, е лесно да се ангажирате или да вземете решения, за които по-късно съжалявате. За да се борите с това, опитайте се да вземате важни решения само когато се чувствате балансирани емоционално. 

Никога не вземайте важно решение, когато сте уморени или гладни - Изследванията показват, че хората са склонни да стават по-критични и да правят повече грешки към обяд и в края на работния ден. Например, едно проучване показа, че съдиите са удовлетворили 65% от исканията, които са чули в началото на деня, и почти нито едно, когато е близо до обяд. След почивка одобренията са скочили до 65 процента. Така че, ако сте близо до времето за отказване, направете почивка, преди да вземете решение. В противен случай рискувате да пропуснете възможност или да я унищожите.

Никога не правете голяма покупка, преди да я обмислите - Не мога да ви кажа колко бизнес покупки направих, защото мислех, че ще решат проблем, с който се занимавах в този момент, без да осъзнавам, че "проблемът" е само временен или че има по-ефективно решение за по-добра цена. Разбира се, за собствениците на малък бизнес може да бъде предизвикателство да намерят време за задълбочено проучване на покупките. Но създаването на общо правило (като изчакване от един до три месеца), преди да натиснете бутона за покупка, ще ви даде време да обмислите алтернативни решения. И този допълнителен бюджет може да направи огромна разлика в дългосрочен план.

Така че, следващия път, когато се изкушите да вземете важно решение, когато сте в чувствата си, не забравяйте: Никога не вземайте постоянно решение въз основа на временна емоция. Това ще ви помогне да се превърнете от просто емоционални в емоционално интелигентни.

Източник: Джъстин Барисо за Inc.com