8 проявления на егото, които саботират успеха

8 проявления на егото, които саботират успеха

8 проявления на егото, които саботират успеха

Има голяма вероятно да саботирате собствения си успех, без дори да го осъзнавате.

Всеки един от нас събира в себе си чертите на много личности, в които се въплъщаваме в различни ситуации.

Някои от тези персони са позитивни, а други могат да бъдат изключително вредни. Важен елемент от развитието на нашето самосъзнание е намирането на личностите, които трябва да бъдат насърчавани и тези, които трябва да бъдат пренебрегвани.

Това са осем от най-често срещаните вътрешни личности, които пречат на успеха ви.

1. Двойствената персона

Ако целият ви живот е белязан от противоречиви вярвания, реакции, чувства и преживявания, трябва да се научите да разрешавате тези конфликти вътрешно. Дори и тези разногласия да идват от факта, че вие не възприемате света като чернобял, а като оцветен в различни нюанси на сивото, вашата двойственост може да ви накара да изглеждате несигурни и колебливи. Вместо това трябва да насърчите персоната, която е внимателна, но решителна.

2. Негативната персона

Негативизмът неизбежно води до пораженски начин на мислене и цинична перспектива. Научете се да мислите по един по-позитивен начин, вместо да се отдавате на песимизъм. Опитайте да намерите решения, от които печелят всички.

3. Отлагащата персона

Хората обичат да се шегуват за отлагането, но забавянето на нещо, което изисква вашето незабавно внимание, може да бъде изключително вредно. Дори и по някакъв начин да успеете да завършите задачата навреме, най-вероятно ще трябва да направите компромис с качеството на нейната реализация. Ако отлагането е проблем за вас, разделете големите проекти на по-малки задачи и опитайте да се придържате към графика.

4. Завистливата персона

Някои хора завиждат на другите за неща, които смятат, че трябва да бъдат техни и обвиняват всички около себе си за своето нещастие, вместо да обърнат внимание на собствените си емоции и решения. Завистта ви ограбва от щастието и удоволствието от нещата, които сте постигнали, и всички ваши победи, като фокусира цялата ви енергия върху това, което ви липсва.

5. Разглезената персона

Когато вярвате, че заслужавате специално отношение и привилегии и че правилата не важат за вас, защото сте нещо повече от останалите, вие наистина се разграничавате от другите хора, но не по начина, по който ви се иска. Основният резултат от този начин на поведение е невъзможността да изградите каквито и да е било отношения с хората около вас, които са от решаващо значение за успеха.

6. Жертвата

В основата на комплекса на жертвата е отказа да приемем нашата роля в причиняването на проблема и да поемем отговорност за собствените си грешки. Жертвата предпочита да обвинява другите и да пренебрегва истинските причини за създалата се ситуацията.  Ако искате да бъдете успешни, трябва да се научите да поемате отговорност както за добрите неща, така и за лошите.

7. Перфекционистът

Всеки един от нас има недостатъци, независимо дали ги приемаме или не. Търсенето на съвършенство в себе си и в другите може да бъде разрушително. Много по-здравословно и полезно е да признаем слабите си страни, вместо да си изграждаме фалшива идентичност, която има перфектен живот.

8. Нарцистичната персона

Ако смятате, че заслужавате да бъдете успешни и сте готови на крайни мерки, за да гарантирате, че това ще се случи, дори ако е за сметка на другите, значи сте се отдали на нарцистичните си тенденции, които могат да отчуждават хората около вас. Когато човек гледа на другите като на конкуренция и заплаха, той започва да мисли само за себе си.

Върнете се в реалността и проумейте, че не сте по-добри или по-лоши от хората около вас. Това ще ви помогне да се поставите на тяхно място и да изградите истински връзки.

Отделете време за да анализирате вътрешните си личности и начина, по който се отнасяте към тях. Когато се научите да контролирате негативните си персони, ще спрете да саботирате собствения си успех.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, за Inc.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ