Две грешки, които може да ви струват повишението

Две грешки, които може да ви струват повишението

Ако една от целите, които сте си поставили за тази година, е да се придвижите нагоре по кариерната стълбица във вашата компания, най-вероятно вече сте започнали да планирате действията, които да предприемете, за да спечелите желаното повишение. Макар че качествата, които компаниите ценят най-много, не са се променили драстично през последните години, възможностите лидерите да забелязват тези черти у своите служители, намаляха драстично, тъй като те нямат директен контакт толкова често, колкото в миналото, казва Мартин Г. Мур, автор на „No Bullsh!t Leadership“.

„Всеки път, когато си отваряте устата, или правите нещо в рамките на организацията, вие всъщност участвате в едно своеобразно интервю за работа, или по-точно за повишение“, казва той.

„Другите хора ви наблюдават внимателно. Сега имате по-малко възможности да демонстрирате качествата си, като разговорите по Zoom не са добра платформа за това. Сега трябва действително да планирате и структурирате взаимодействията си с мениджърите във вашата организация, за да сте сигурни, че сте видими“, добави Мур.

След като привлечете вниманието на вашия шеф, Мур казва, че има няколко черти и качества, които той би искал да види, включително, че се учите от грешките си и че поемате все по-сериозни предизвикателства.

„Нищо не говори по-силно от резултатите“, казва той. „Те привличат внимание. Ръководителят ви вижда, че имате определена работна етика, определен начин на правене на нещата, определено ниво на устойчивост, определено ниво на зрялост“, обяснява Мур.

За съжаление, тези качества не са достатъчни, за да си гарантирате повишението, тъй като всеки амбициозен човек работи усилено. За да увеличите шансовете си за изкачване на професионалната стълбица трябва да избягвате две често срещани грешки, които на пръв поглед изглеждат като правилни действия, посочва Мър.

Не бъдете незаменими

Веднъж след като сте демонстрирали резултати, трябва да покажете, че можете да помогнете на другите също да израснат в професионален план. Макар че всеки искат да се чувстват незаменими, това е лоша идея, казва Мур. По думите му, ако искате да получите повишение, трябва да демонстрирате, че има кой да ви замени.

„Ако играя ключова роля в работата на моя екип, той няма да може да функционира без мен. Защо тогава шефът би ме преместил на друга позиция? В крайна сметка, успехът на този екип зависи от мен“, обяснява той.

Да не си заменим означава, че разбирате рисковете, добавя Мур. „Ако се заразите с COVID или претърпите някакъв инцидент, трябва да покажете, че екипът ви може да продължи работа и без вас. Да изглеждате заменими е от ключово значение за шансовете да получите повишение“, добавя той.

Не работете твърде усилено

Амбициозните хора са предразположени към работохолизъм. Те много често работят дълги часове и постигат резултати въпреки всички трудности, пред които се изправят. Когато хората около тях не си вършат добре работата, те се изкушават да поемат натоварят им на свой гръб. За да може да се развивате в кариерен план обаче трябва да устоявате на тези пориви, категоричен е Мур.

„Вместо да се намесвате, да запретвате ръкави и да решавате проблемите на някой друг, за да покажете колко много можете и знаете, останете в лентата си и се придържайте към ролята, която имате. Обучавайте и наставлявайте тези хора, така че те да могат да се справят със задачите си. Важно е те да бъдат компетентни и да могат да ви заместят, ако получите повишение“, казва той.

Мур обяснява, че е по-добре да сте доверен съветник, отколкото момче за всичко.

„Смятаме, че упоритата работа и качествата, които ни правят незаменими за нашия екип, ще ни отведат до корпоративните висни. Истината е, че това ни разбиране е погрешно. Това, което ще увеличи шансовете ви да получите повишение, е създаването на нова група от лидери под самите вас. Всичко опира до изграждането на таланти“, обяснява Мур.

………….

Стефани Воза за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ