Това трудно "Не!"

Това трудно Не!

Това трудно "Не!"

Понякога е трудно да кажем „не“, дори и да не искаме да кажем „да“. Според проучване, публикувано в Psychology Today, в психиката ни е заложено да избягваме конфликти и да угаждаме на другите.

„Единствената ситуация, в която човек не изпитва съмнения да изкрещи „не“, е когато казва на детето си да не пипа нещо горещо“, казва Айвън Миснър, основател на организацията за нетуъркинг BNI и автор на „Who’s in Your Room: The Secret to Creating Your Best Life.“

Използването на думичката „не“ в много случаи обаче е повече от наложителна. Важно е да знаете, че ако има начин да откажете на някой без да се чувствате зле или да навредите на репутацията си. Миснър споделя няколко начина да кажете „не“, така че вашият отказ да не прозвучи неуважително:

Ако се съглася, няма да мога да оправдая очакванията ви

Един от любимите подходи на Миснър към отказа е представянето на ситуацията като на непосилна за изпълнение. Един вид, ако кажете „да“, вие рискувате да разочаровате човека, който е вложил надеждите си във вас. „Вие използвате думата „да“, но всъщност казвате „не“, посочва Миснър.

Може би сте претоварени със задачи и да нямате време за още един ангажимент. Може би не разполагате с нужните познания и умения, за да изпълните искането. А може би просто това не е нещо, с което искате да се занимавате. „Каквато и да е причината, в крайна сметка всичко се свежда до това, че вие не искате да разочаровате вашия приятел.“, казва Миснър.

Познавам човек, който е по-квалифициран за тази работа

Ако някой иска от вас да направите нещо, което не влиза в полето ви на експертиза и/или интерес, препоръчването на по-квалифициран за това човек може да бъде добро решение на проблема.

„Може да кажете „не“ и да добавите: „Като се замисля, познавам човек, който се занимава с подобни неща. Мога да те насоча към него“, каза Миснър. „Важно е обаче тази препоръка да е наистина адекватна и да отговаря на нуждите на човека, потърсил вашата помощ. Така ще покажете, че действителност искате да помогнете, но просто нямате възможността да го направите“, добавя той.

Не правя такива неща

Има случаи, когато хората искат от вас да правите неща, които не отговарят на вашата професионална мисия и на ценностите и практиките, които проповядвате. Може да откажете това искане, като просто кажете, че не се занимавате с такива неща.

„Всичко започва с познаването на вашата лична и професионална мисия.“, казва Миснър „Аз постоянно отказвам подобни предложения, като казвам на хората, че моята мисия е да направя X, и макар да намирам тяхното предложение за интересно, това не е нещо, което правя“.

Когато Миснър основава BNI, негов познат го съветва да изполва компанията, за да учи хората да продават. „Аз отговорих, че това е важна професионална мисия, но не е моята мисия. Ние нае правим това. Има други организации, които са експерти в продажбите“, казва той. „Когато обясняваме на хората нещата по този начин, те ни разбират. Това е по-добрият вариант в сравнение с изгарянето на мостовете и използването на фрази от рода на „Няма начин!“, казва още той.

Имам друга идея

Ако не можете да изпълните някаква молба, винаги може да предложите нещо друго. „Постоянно ме карат да изпращам различни неща до всички имейл адреси в моята поща, но отговорът ми винаги е „не“, казва Миснър. „Когато обаче става въпрос за хора, които познавам и на които има доверие, аз предлагам нещо друго – като например да постна това, което те искат, в социалните мрежи. Това обикновено работи еднакво добре.“, добавя той.

Минстър обаче подчертава, че е важно да не се пристрастите към „Не“-то, защото това няма да ви направи по-щастливи. Търсете възможности да помагате на хората и да казвате „да“.

…....................

Стефани Воза за FastCompany.com

Редактор: Георги Георгиев

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ