Страх, тревожност, стрес - как да ги победим?

Страх, тревожност, стрес - как да ги победим?

Страх, тревожност, стрес - как да ги победим?

Страдате ли от стрес на работното място? Може би сте зает предприемач или основател на стартъп, който прекарва по 60 часа седмично в офиса, за да поддържа рентабилността на бизнеса си. Може би сте изпълнителен директор на компания, който току-що е получил ултиматум от три месеца, за да върне доходността на организация.

Независимо от ролята, която изпълнявате, тревожността, прегарянето, постоянното напрежение и дори депресията могат да бъдат част от вашето ежедневие. Важно е обаче да не пренебрегвате вашето психическо здраве, тъй като то е основен фактор, от който зависи вашето чувство на удовлетворение и щастие от живота.

Ако в момента сте в труден период от живота си, знайте, че има начини да си върнете спокойствието. За целта обаче първо трябва да се погледнете в огледалото, да признаете някои трудни истини и да направите промени.

Това са 8 начина да си върнете контрола върху вашите емоции.

1. Не търсете решението на проблема сами

Каквито и да са препятствията, пред които сте изправени, те могат да станат значително по-тежки и трудни за преодоляване, ако изолирате себе си, мислейки, че може сами да се справите с всичко.

Ако това ви звучи познато, най-доброто нещо, което може да направите в труден момент, е да потърсите подкрепа от вашите роднини, близки и приятели. Когато знаете, че не сте сами във вашата борба със стреса и депресията, шансовете ви за бързо възстановяване нарастват значително.

2. Не прикривайте вашите истински чувства

Самопознанието e ключов фактор за борба със стреса. Не прикривайте чувствата си, само защото ви се струва, че те ви карат да изглеждате слаби и безсилни. Едва когато се научите да ги приемате такива, каквито са, ще имате възможността да направите нужните промени в живота си и да се справите с негативните емоции.

3.  Приемете, че някои неща са извън вашия контрол

В много случаи притесненията и тревожността се появяват в резултат на осъзнаването на факта, че има неща, които не можете да контролирате. Най-доброто, което може да направите в този случай, е да отпуснете "педала на газта", да забавите темпото и да се концентрирате върху един проблем във всеки даден момент. Не си губете времето с опити да контролирате неща, които не са по силите ви, и ще облекчите част от тревожността и напрежението, на които сте подложени.

4. Полагайте повече грижа за себе си

Най-лесният начин да намалите стреса във вашия живот е като започнете по-често да вършите нещата, които ви носят радост, щастие и спокойствие. Трябва да се погрижите както за вашия ум, така и за вашето тяло и душа. Какво обичате да правите? Имате ли хобита, които сте игнорирали през последните години? Спрели ли сте да тренирате? Каква е вашата диета? Кога за последен път сте отделяли време за истинска почивка? Това са само няколко въпроса, на които трябва да си отговорите, ако искате да имате по-добър живот.

5. Не губете от поглед вашите цели

Когато усетите, че губите контрол върху ситуацията, поемете дълбоко въздух и възстановете фокуса си върху вашата цел. Веднага ще забележите, че качеството на вашата работа се подобрява с всеки час, в който съзнателно преследвате целта си.

6. Концентрирайте се върху позитивните мисли.

Ако се чувствате неспокойни, излезте на чист въздух и се разходете. Поставете слушалките си, пуснете любимата си релаксираща музика и отделете няколко минути за почивка. Опитайте да отклоните мислите си от това, което ви притеснява. Фокусирайте се върху позитивните неща във вашия живот, които ви карат да се чувствате обичани и ценени.

7. Обучете ума си да не реагира на страха.

Както казва в речта си при встъпване в длъжност американският президент Франклин Д. Рузвелт: „Единственото нещо от което можем да се страхуваме, е самият страх“.

Именно страхът е това, което ви парализира, когато трябва да проведете важен разговор по телефона, да излезете на сцената, за да презентирате вашия проект или да седнете на крайната маса в кафето, за да се представите на момичето на вашите мечти. Преди всеки един от тези моменти вие подсъзнателно очаквате да бъдете обзети от страх и губите ума и дума, още преди да сте направили първата стъпка.

След като обаче намерите куража да продължите напред, разбирате, че не е имало причина да се страхувате. Ако научите ума си да приема, че в тези ситуации не сте в опасност, ще му помогнете да изключи парализиращата реакция, до която води страха. Скоро ще разберете, че през цялото това време сте се страхували от самия страх, а не от конкретната ситуация.

Марсел Шванц, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ