Facebook дала данните на потребителите си на десетки производители на смартфони

Facebook дала данните на потребителите си на десетки производители на смартфони

Facebook дала данните на потребителите си на десетки производители на смартфони

През последните десет години Facebook е дала достъп до личните данни на потребителите си на най-малко 60 големи производители на телефони, смартфони и други електронни устройства. Повечето договори са в сила и досега, съобщи „Ню Йорк таймс“.

Процесът започнал по времето, когато социалната мрежа се стремяла да спечели доминиращо положение и засегнал компании като Apple, Microsoft, Amazon и Samsung, отбелязва изданието. Споразуменията с производителите на мобилни устройства хвърля съмнение дали компанията на Марк Зукърбърг спазва собствените си правила за защита на данните на потребители и изискванията на Федералната комисия по търговия, отбелязва NYT.

Производителите на смартфони са получили в частност достъп до данните не само на абонатите на социалната мрежа, но и на приятелите им, дори да не са дали съгласие за това. Блокирането на функцията „сподели“ не винаги помага според NYT.

Facebook попадна в окото на гигантски скандал след друга публикация на NYT – за използването на личните данни на потребителите й от британската компания Cambridge Analytica. Според различните оценки данните на 87 млн. потребители са изтекли към скандалната компания, за която се смята, че е упражнявала влияние върху решенията за гласуване на избирателите в няколко държави, включително в САЩ. През април Зукърбърг бе извикан два пъти на изслушване в американския Конгрес. Тогава той обеща компанията му да пази по-грижливо личните данни на потребителите си.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ