Технологии

Изпълнителният директор на Nvidia: Компаниите могат да спестят милиарди с метавселената

Изпълнителният директор на Nvidia: Компаниите могат да спестят милиарди с метавселената

Компаниите инвестират пари в създаването на свои версии на т. нар. метавселена, защото в крайна сметка това може да им спести много средства в реалния свят. Това заяви пред Си Ен Би Си основателят и главен изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг.

В интервю за предаването „Mad Money“ Хуанг представи визия за свързани вселени на виртуална реалност, които не са просто нови локации за осъществяване на търговия и за отдих. Според него бизнесите могат да се възползват от възможностите, които открива метавселената, или в случая с Nvidia – омнивселената (предпочитаният от компанията термин), за да намалят разходите си и да повишат оперативната си ефективност.

Според Хуанг компаниите могат да изпробват плановете си във виртуална среда, преди да прибягват до действия в реалния свят. 

„Прахосваме цял куп неща, за да компенсираме факта, че не разчитаме на симулации, преди да предприемаме действия. Искаме да симулираме всички фабриките в тези метавселени.Искаме да симулираме енергийни мрежи. Ако започнем да го правим, ще намалим количеството отпадъци, а това е една от основите причини метавселената да е добра от икономическа гледан точка за компаниите. Ако те инвестират малка сума пари, за да изградят тези възможности на база изкуствен интелект, те ще спестят стотици и стотици милиарди долари“, коментира той.

Базираната в Калифорния Nvidia е най-големият производител на графични карти и чипове за изкуствен интелект в света. Засиленият интерес към метавселената е от голяма полза за компанията, чиито полупроводници играят ключови роли в изчислителните устройства, управляващи дигиталните светове.

Концепцията за метавселената съществува от десетилетия в средите на научната фантастика, но Уолстрийт забелязва, че редица технологични гигант вече събират ресурси за създаване на интерактивни виртуални светове.

Появата на Хуанг в „Mad Money“ идва два дни след като Nvidia отчете по-добри от очакваните печалби и приходи за третото си тримесечие. Акциите на Nvidia са нараснали с 29% за този месец и 66,6% за последните три месеца.

Пазарната капитализация на Nvidia възлиза на 824,6 милиарда долара, което я прави седмата най-ценна компания в S&P 500.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ