Meta иска да прибира близо половината от приходите при продажби в метавселенета

Meta иска да прибира близо половината от приходите при продажби в метавселенета

Американската технологична компания Meta смята да  начислява 47,5% комисионна върху продажбите на дигитални активи в своята платформа за виртуална реалност Horizon Worlds, която играе ключова роля в плана й за създаване на т.нар метавселена, предаде Си Ен Би си.

Гигантът в сферата на социалните мрежи обяви в блога си в понеделник, че ще позволи на малък брой от потребители на Horizon Worlds в Съединените щата да създават и продават виртуални активи, включително незаменими токени  (NFT) в дигиталните пространства, които самите те са изградили. В поста обаче от Meta не посочиха каква комисионна смята да наложат върху продажбата на тези активи.

Говорител на Meta потвърди пред Си Ен Би Си в сряда, че Meta ще прибира общо 47,5% от стойността на всяка трансакция. Това включва „такса за хардуерна платформа“ от 30% върху продажби, направени през магазина Meta Quest Store, където компанията продава приложения и игри за своите очила за виртуална реалност. Отделно платформата Horizon Worlds ще начисли такса от 17,5%.

Размерът на комисионната разгневи някои в общността на NFT. Един потребител на Twitter написа: „Мразя те Facebook!“. „Ако Meta иска 47,5% от продажбите на NFT, те трябва да говорят с IRS (данъчната служба на САЩ), защото за мен няма да остане достатъчно, че да си платя данъците“, написа друг.

За сравнение, популярната борса за NFT прибира 2,5% от всяка трансакция, а конкурентът и LooksRare таксува само 2%.

Най-любопитното в случая е, че в миналото главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг и други ръководители на компанията критикуваха Apple, че начислява 30% комисионна върху продажбите в нейния App Store.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ