Технологии

Метавселената на китайския аналог на Google ще бъде готова след шест години

Метавселената на китайския аналог на Google ще бъде готова след шест години

Докато шумът около метавселена завладя света през тази година, един от китайските технологични играчи изрази желание да се включи в играта. Изглежда обаче, че това ще отнеме повече време от очакваното, пише Си Ен Би Си.

Базираната в Пекин технологична компания Baidu, която стои зад най-популярната интернет търсачка в Китай, планира да проведе ежегодното си събитие за разработчици в понеделник във виртуалния свят на своето приложение за метавселена XiRang. Компанията твърди, че това ще бъде първата конференция в Китай, която ще се проведе в метавселена.

По време на предварително събитие мениджърът, отговарящ за XiRang, обаче опита да охлади очакванията около платформата, като заяви, че много нейни аспекти все още не са на желаното ниво.

Разработването на приложението е започнало миналия декември, по думите на Ма Джие, който е вицепрезидент в Baidu, работата по него ще продължи още шест години.

Във формата, в която съществува в момента, приложението на Baidu може да приеме 100 хил. виртуални посетители на конференцията в понеделник, каза Ма, представяйки пред репортери компютърна графика на виртуален стадион.

Той заяви, че Baidu има за цел да изгради платформа с отворен код за разработчици в сферата на на метавселената. Събитието в понеделник ще даде начало на достъпа на разработчици, предимно от Китай, до XiRang.

„Метавселената, макар и вече да е популярна дума в глобалната технологична и инвестиционна общност, все още е в начален стадий“, коментира Брайън Тайкангко, анализатор в Stansberry Research. „Много хора дори не разбират напълно какво означава думата днес или какво ще означава през следващите 3 до 5 години“, добави той.

Според Тайкангко графикът на Baidu отразява разбирането на компанията за метавселената, нейния консервативен подход при управление на очакванията и регулаторната среда в Китай. „Baidu очевидно се опитва да продължи напред, за да „притежава“ метавселената на вътрешния си пазар, като същевременно се придържа към новите политики на Пекин, насочени към предотвратяване на монополи, което е и причината платформата да е отворена“, каза той.

 

 

 

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ