Новите компютри ще могат да четат и трият мислите ни без наше знание

Новите компютри ще могат да четат и трият мислите ни без наше знание

Новите компютри ще могат да четат и трият мислите ни без наше знание

Човечеството вече навлиза в епохата, в която заради развитието на технологиите личната неприкосновеност на собствените ни мозъци ще бъде в опасност.

Двама експерти биомедици призовават за създаването на нови закони за човешките права, които да защитят хората, включително тяхното "право на когнитивна свобода" и "право на мисловен интегритет", пише Actualno.

 Учените вече са разработили устройства, които са способни да предвидят дали човек е с леви или десни политически убеждения. При друг експеримент пък компютър е предсказвал със 70% успеваемост дали човек има намерение да събере или да извади две числа.

Наскоро Facebook разкри, че работи върху технология, която ще може да чете мисли.

Марсело Йенка от Института по биомедицинска етика към Университета в Базел, както и проф. Роберто Андорно - академик в Цюрихския университет, посочват, че безпрецедентните технологични възможности ще позволят разработването на евтини и достъпни невроприложения, които от своя страна ще направят невротехнологията част от живота ни.

 С тези устройства обаче може да се злоупотребява, твърдят специалистите. Според тях в бъдеще ще бъде възможно невротехнологията да се използва по хазартен начин, както и злонамерени "хакери" да проникват в мозъците ни. Експертите са категорични, че личната неприкосновеност на съзнанието ще бъде компроментирана и застрашена.

 "Незаконните посегателства върху мисловната лична неприкосновеност няма да има нужда непременно да включват принуда, тъй като те могат да се извършват и без знанието на въпросните лица. Толкова напреднала ще е бъдещата технология", твърдят специалистите.

Те смятат, че компютри ще могат да четат мислите ни или да ги манипулират без наше знание.

Според тях същото важи и за действия, включващи увреждане на психическото състояние или неразрешени модификации на психологическата цялост, които също се улесняват от способността на нововъзникващите невротехнологии да се намесват в нервната обработка без знанието на въпросното лице. Като пример експертите посочват т.нар. "мозъчни декодери", които превръщат изображенията, генерирани от мозъка, в снимки, звук и текст.

Така двамата експерти предлагат промени в международното законодателство, които да дават възможност на хората да отказват принудителна и инвазивна невротехнология, да защитават личните си данни, които биват събрани, и да гарантират физическите и психологическите аспекти на съзнанието си срещу щети, нанесени в следствие на неправомерна употреба на невротехнологията

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ