Ще живеем по-дълго, ще изглеждаме по-млади, предсказа футуролог

Ще живеем по-дълго, ще изглеждаме по-млади, предсказа футуролог

Ще живеем по-дълго, ще изглеждаме по-млади, предсказа футуролог

Хората под 50 години ще живеят 5 години повече, отколкото смятат. А тези, които са под 30, е възможно да доживеят и до 110-115 години благодарение на чудесата в медицината“. Такава прогноза даде световноизвестния футурист, лектор и журналист Рей Хамънд по време на THE NEXT BIG THING. Той бе специален гост на третото издание на технологичната конференция, организирана от Bloomberg TV Bulgaria. Събитието се проведе на 16 октомври в София, а сред участниците бяха едни от най-изявените специалисти в областта на макроикономиката, финансите, дигитализацията, биотехнологиите и др.

Напълно възможно е след 30 години, с развитието на ДНК анализите, да можем да разполагаме с нови органи, създадени по поръчка специално за нас. Така хората ще могат да изглеждат и значително по-млади, сподели още свои очаквания за бъдещето футуристът. Революционните открития в медицината са един от безспорните двигатели на бъдещето, казва Хамънд. Останалите са: ръстът на популацията, промяната в климата, трансформацията в производството на енергия, геополитика и развитието на изкуствения интелект. За разлика от мнозина други визионери, Хамънд не споделя опасенията, че роботите ще лишат хората от работни места. „Роботите създадоха повече работни места, отколкото разрушиха. Тази тенденция ще продължи и през следващите 15 години, след което не е ясно дали ще бъде така. Хората обаче са изобретателни в октриването на нови професии. Може дори да се наложи да им плащаме, за да не работят. В такъв случай обаче ще трябва ясно да дефинираме какво значи работа. Ако питате мен, най-важната професия на този свят е да бъдеш майка. И, затова е необходимо да намерим начин да я подпомогнем“, сподели още Хамънд по време на конференцията.

Следващото голямо нещо в България е възможно да бъде нещо малко и затова да бъде значимо. Бих си поставил скромна цел – да сме първи по интернет банкиране или по ползването на дигитално учебно съдържание“, отбеляза при откриването на конференцията вицепремиерът Томислав Дончев. А голямата тема, която не е от бъдещето и вече е на дневен ред, според него е качеството на човешкия капитал.

Води ли до по-голяма демократизация развитието на дигитализацията и дали изкуственият интелект ще намали нуждата от човешки капитал при извършване на различни дейности?, дискутираха Роб Мейчин (главен оперативен директор на Endava), Димитър Костов (директор „Развойна дейност“ във VMware Bulgaria), Владимир Филипов (основател на Nearsoft) и Виктор Андонов (директор на Devexperts България). Според Мейчин, всеки бизнес трябва да стане дигитален и да се фокусира върху автоматизирането. Развитието на тези технологии обаче ще трансформира производството от местно към напълно глобално, като с това ще се премахне и нуждата от работна ръка. За Владимир Филипов обаче плановете за технологичното развитие са далеч по-големи от тези, които реално ще станат факт в близкото бъдеще. От съществено значение според Димитър Костов е да се намери отговор на въпроса кой и как ще носи отговорност при възникване на евентуален проблем, ако бизнесът е изцяло дигитализиран.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ