СофтУни през 2021: растеж във време на предизвикателства

СофтУни през 2021: растеж във време на предизвикателства

СофтУни през 2021: растеж във време на предизвикателства

Ако никога не сме си представяли, че март 2020 може да настъпи, то днес, близо две години по-късно, вече работим и живеем в условия на „новото нормално“. И макар все още да таим надежди да се върнем към старото, процесите на работа и учене бяха драматично изменени. Факт, който не подминава и СофтУни, както по отношение на работата, така и във връзка с обученията, които провеждат.

Днес дистанционната работа не е преимущество на работодателя, а изискване от страна на много кадри. Свободата и гъвкавостта на работното време вече не са изключение или лукс, а необходимост, и измениха облика на редица бизнеси, след като се видя, че работата се върши дори от дистанция. СофтУни е сред компаниите, които успяха за дни да се нагодят към новите условия и да срещнат предизвикателствата с увереност, а за това има едно просто обяснение.

Най-адаптивни във внезапно изменилата се работна среда се оказаха хората с дигитални и ИТ професии. За тях и преходът от офиса към хола се случи най-плавно и бързо, макар и дистанционната работа да идва със свои собствени предизвикателства. Но именно тази гъвкавост тласна много хора да потърсят начини за бърза и ефективна преквалификация, която не просто да им осигури нови възможности, но и вход към едни от най-перспективните професии.

Екипът на СофтУни трябваше да отговори както на завишения интерес, така и на новите очаквания и изисквания към обученията, които позволяват на хора без никакъв опит да се преквалифицират в сферите на програмирането, дигиталния маркетинг и дизайна. Ето какво още ни споделиха те за финал на 2021 година:

Година на растеж и нови хоризонти

Желанието за развитие в растящи сектори и стремежът към по-добър стандарт и заплащане проличаха почти болезнено през 2021 година. Ангел Георгиев, образователен директор на СофтУни, споделя, че за тях най-голямото предизвикателство през последната година е било да отговорят бързо и адекватно на все по-големия интерес към професионалните програми и отворени обучения в различните инициативи на институцията. 

„Отчитаме ръст от над 15% в записани студенти на всеки 4 месеца през последната година. Това означава още по-мащабна и по-добра услуга, която хората очакват от нас. В близката година целта ни е да продължим растежа, като запазим качеството на обученията си и подобрим процесите, за да сме още по-близо до всеки наш студент. Освен това продължаваме да подобряваме обучителната програма, за да отговаряме на променящите се изисквания на бизнеса.“, казва той.

Търсенето на възможности за преквалификация е видно и от равносметката, която екипът на СофтУни направи в навечерието на своя 8-ми рожден ден. За последните осем години, за безплатните им въвеждащи обучения Programming Basics, Marketing Basics и Design Basics, са кандидатствали съответно над 160 000, 32 000 и 25 000 курсисти. Отворените курсове в трите инициативи са приветствали близо 120 000 души.

„За мен СофтУни е прогрес, защото предоставя на хората нещо много ценно – възможност да научат нови умения, които да им позволят да творят в глобална индустрия, и всеки да направи своя принос към общия прогрес на човечеството, отвъд границите на държави, континенти, култури. От своето начало СофтУни също непрестанно се развива и подобрява, за да може да бъде полезно на хората по все по-ефективен, по-удобен и приятен начин.“, споделя Христо Тенчев, съосновател на СофтУни.

Именно към развиването на подобрена услуга се насочват усилията на СофтУни през 2021 година. IT секторът в България е една от малкото сфери, които не пострадаха драматично от кризите, възникнали в резултат на Covid-19 пандемията. Дори напротив, по данни на BASSCOM, областта отбелязва ръст от 10% на фона на свиващото се БВП през 2020 година, а прогнозите сочат устойчив ръст между 14% и 19% всяка година до 2024. Именно това обособява българския софтуерен сектор като един от най-бързо развиващите се в страната.

IT фирмите бяха едни от най-бързо адаптиралите се към промените. Това, от което се нуждае секторът, не е помощ, а кадри. И ако допреди пандемията компаниите наемаха младши специалисти без опит, с готовност да ги обучат, днес изискванията са завишени. Именно затова СофтУни стартира иновативна инициатива, която да подпомогне развитието на кадрите и придобиването на опит, за да ги направи по-привлекателни в очите на работодателите.

SoftUni Bootcamp като трамплин за успешна кариера

Нормално е работата от дистанция да направи компаниите по-предпазливи при наемането на неопитни кадри за Junior позиции. Една от най-големите платформи за IT обяви за работа отчита, че през 2021 година малко над 5% от обявите са насочени към Junior кадри, а тези за Regular и Senior си поделят горе-долу поравно останалите 95%.

2021 година създаде още една възможност за растеж с помощта на СофтУни именно в това направление, а тя се нарича „SoftUni Bootcamp“. Bootcamp-ът е достъпен както за курсисти на СофтУни, така и за хора извън институцията, които искат да придобият реален опит по реални ИТ проекти. По време на програмата се разработва цялостно уеб приложение под персоналното менторство на доказани експерти в областта на софтуерното инженерство. Това създава чудесна възможност за летящ кариерен старт за всички, които са придобили фундаментални знания в сферата на програмирането, но им липсва опит, който да ги направи по-желани кандидати за работа.

Проектът и работата в екип по време на Bootcamp помагат на участниците да придобият ключови умения, търсени и желани в ИТ сферата. По този начин СофтУни доближава способностите на младшите кандидат-програмисти до актуалните изисквания на бизнеса.

SoftUni на международната сцена

СофтУни започна и уверен поход към завладяване на чуждестранните пазари. През 2021 година стартира проектът „SoftUni Global“, целящ изграждането на глобална англоезична общност от хора, изучаващи програмиране. Проектът вече има YouTube канал, сайт с безплатни курсове и уроци по програмиране, сертификационни обучителни програми и сертификационна платформа за тестване и сертифициране на технологични умения. Развиват се социални канали, форуми и дискусионни групи за взаимопомощ в рамките на общността.

Възможности за младежите

За поредна година СофтУни не забрави и амбициозните младежи с желание за развитие в ИТ и дигиталните индустрии. Частната гимназия по дигитални умения „СофтУни Светлина“ разкри три нови специалности, в допълнение към вече съществуващите – „Приложен програмист“, „Графичен дизайн и мултимедия“ и „Дигитален маркетинг и предприемачество“. За предстоящата 2022/2023 учебна година, гимназистите могат да кандидатстват още за специалностите „Киберсигурност“, „Анимация, видео и дигитални изкуства“ и „Дигитален бизнес и електронна търговия“.

Гимназията се сдоби и с втора сграда, за да може да задоволи увеличаващия се интерес. За 2022 година екипът на СофтУни си пожелава условията да им позволят да напълнят новите зали с глъчка, смях и ентусиазирани да се учат младежи. А ето какво споделя и основателят на СофтУни, Светлин Наков, за СофтУни Светлина:

„Гимназията е мой любим проект, на който отделям значително време в ежедневната си работа. Той е голяма образователна кауза: да дадем силен старт на хиляди младежи, които да навлязат в дигиталните професии още като ученици и да променят дигиталната индустрия в България.“

С мисъл и за най-малките

Накрая, но не на последно място, СофтУни реализира и един особено важен проект, отдавна желан от родителите на най-малките. През 2021 година започна приемът в иновативната IT занималня за малчугани, под шапката на SoftUni Kids. Деца от 1-ви до 4-ти клас ще имат възможност не само да получат помощ с уроците си от следващата година, но и да направят първи стъпки в света на програмирането, роботиката и анимацията.

Същевременно, SoftUni Kids не спира да работи и върху развитието на останалите иновативни обучения за деца, интересът към които не спира да расте. Само за 2021 година през обученията са преминали 608 деца в 29 групи.

Година на признания и планове

СофтУни посреща края на 2021 година с екип от над 100 души, над 300 000 регистрирани курсисти, повече от 1 000 проведени обучения и учебно съдържание от 84 000 часа, а курсистите са решили повече от 2 милиона задачи по време на обученията си. Плановете на институцията включват устойчив растеж, който да носи все повече стойност и на самите курсисти, чрез подобряване и развитие на обученията.

Работата и постиженията им до момента не остават незабелязани, а доказателство за това са и редицата награди, които СофтУни получи през изминалата година. За втора поредна година инициативата печели наградата за работодател в категория „Образование“ от Career Show Awards, и се класира на 51-во място в класацията „100-те най-добри работодатели в България“. В Company of the year 2021 заеха първо място в категория „Образование“, а b2b Media Awards ги обявиха за Бизнес лидер на годината за техния „Социален проект в отговор на пандемията“. СофтУни бяха и сред финалистите в категория „Услуги“ на Бизнес наградите на Forbes за 2021.

Годината беше успешна и по отношение на сключените стратегически партньорства. Към момента СофтУни си партнира с повече от 100 водещи компании в IT сектора. „Благодаря на целия екип на СофтУни за изминалата година. Трудът и професионализмът на всички нас бяха оценени високо от компаниите, които успяхме да срещнем през 2021 година. За това говорят и резултатите – над 30 сключени договора за партньорства, десетки назначени курсисти през Кариерен център и редица реализирани корпоративни обучения. Предстои ни една вълнуваща и предизвикателна година, която посрещам с увереност, благодарение на екипа ни!“, сподели и Жельо Пенчев, директор Бизнес Развитие в СофтУни:

СофтУни изпраща изминалата 2021 с увереност, че следващата година крие още повече възможности както за тях, така и за курсистите, включили се в програмите им, и за преподавателите и партньорите, без чиято подкрепа нито едно от постиженията им не би било възможно. Екипът повдига завесата с обещания за нови вълнуващи стратегически партньорства, повече възможности за преквалификация и интригуващи нови проекти и инициативи. За 2022 година СофтУни си пожелава още много поводи за гордост и още много амбициозни хора, които да повярват, че могат повече!

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ