Уникални снимки от повърността на Марс с ултра висока резолюция (видео)

НАСА пусна видео с уникални снимки от роувъра Curiosity, който броди из необятната пустош на съседната планета - Марс, съобщи Sciencealert.

Видеото показва 360-градусова панорама, запечатана в 1,8 милиарда пиксела, на която се вижда с високо качество повърхността на червената планета - кратери, възвишения и дори следите на роувъра.

Панорамата е съставена от над 1000 отделни снимки, направени в продължение на общо 6,5 часа, разпределени за четири дни.

"Докато мнозина от нашия екип бяха у дома, наслаждавайки се на пуйка за Деня на благодарността, Curiosity приготви този празник за очите", казва ученият от проекта "Curiosity" Ашвин Васавада от лабораторията за реактивни двигатели на НАСА.

На изображението се вижда регион, наречен Glen Torridon - кръстен на мястото в Шотландия - който роувърът е изследвал след слизането си от богатия на хематит Vera Rubin Ridge през януари 2019 г.

За разлика от него, Glen Torridon е богат на глинени минерали в слоеве от утаечна скала и представлява голям интерес за планетарните геолози. Докато Curiosity взимаше проби от земята под протектора, откритията му бавно разкриха неоценима информация за историята на променящия се климат на Марс.

Пробите от свредла, събрани от Curiosity, потвърдиха глиненото изобилие, предвидено от орбитални изображения. По-вълнуващото е, че мократа химия на една от пробите разкри органични молекули, което свидетелства, че в марсианската кал има органична химия.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ