Внимание: Нов вирус във Facebook

Внимание: Нов вирус във Facebook

Внимание: Нов вирус във Facebook

Нов вирус се появи във Facebook. Той представлява вреден код, който от даден профил на ваш приятел в социалната мрежа с линк препраща към уеб страница или към т.нар. виртуални магазини. С кликането върху този линк става и „заразяването”. Обикновено той примамва със заглавия от типа: „Вижте какво мислят за вас вашите Facebook приятели”, Вижте кой е посещавал профила ви във Facebook „, „Кой следи профила ви” и производни.

Експертът по информационна сигурност Борис Гончаров обясни, че трябва да сме много внимателни, защото последствията могат да бъдат сериозни. Сред вредите са външно лице да поеме контрол върху компютъра, да се краде банкова информация и други. Ако кликнем на вирус, трябва да сканираме компютъра, за да видим дали не сме се заразили.

Все пак, в случай че сме се „заразили”, експертът обясни какво трябва да се предприе или как да се предпазим от подобни заплахи в интернет.

„За съжаление няма кой знае колко неща, които да направите, за да се отървете от вируса. Но със сигурност може да изтриете постовете, които са се появила на стената ви и са съмнителни, не са от вас. Съответно е добре да прегледате настройките за сигурност във Facebook и да се опитате да ограничите такъв тип постове. Все пак няма вълшебна ситуация, с която да решите проблема си с едно кликане. Не е толкова просто. Трябва да се внимава. Не трябва да се клика безразборно, независимо дали идва от познат във Facebook или не. Трябва да се селектира и преценява”, посочи Гончаров.

Специалистът обясни, че има начин и безплатни услуги чрез уебсайтове, където да проверим даден линк дали е зловреден, или не. Един от тези сайтове за проверка например е virustotal.com

Съответно ако имате съмнителен файл, който вече е свален на компютъра ви, също може да бъде изпратен там, за да проверите дали съдържа вирус.

„Междувременно трябва да е ясно, че при тези методи понякога има забавяне за откриване на зловредните линкове, т.е. нещо ако е съвсем прясно, понякога може да даде информация, че няма проблем, а всъщност да се окаже, че е трябвало да мине време, за да се ъпдейтнат дефинициите за този тип зловреден код”, допълни експертът.

Източник: dariknews.bg

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ