Зукърбърг предупреди за риск от спиране на Facebook и Instagram в ЕС

Зукърбърг предупреди за риск от спиране на Facebook и Instagram в ЕС

Зукърбърг предупреди за риск от спиране на Facebook и Instagram в ЕС

Ако Meta не получи възможност да прехвърля, съхранява и обработва данни на европейските си потребители в базирани в САЩ сървъри, приложенията Facebook и Instagram може да бъдат спрени в страните от Европейския съюз. Това предупреди главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг по време годишния отчет на компанията.

Основният проблем за Meta са трансатлантическите трансфери на данни, които досега бяха регулирани от споразумението Privacy Shield и други договори, които позволяваха на компанията да съхранява данни на европейски потребители на американски сървъри. Съдът на Европейския съюз обаче обяви споразумението за невалидно през юли 2020 г. Оттогава насам САЩ и ЕС работят по изработването на нова версия на споразумението, която все още не е готова.

Освен Privacy Shield, от Meta разчитат още на т.нар Стандартни договорни клаузи, които гарантира поддържането на трансатлантическите потоци. Тези споразумения обаче също са обект на критики от страна на Брюксел.

Според решението на съда от 2020 г. използването на Стандартни договорни клаузи може да продължи да се използва при условие, че контролните органи могат да спират или забраняват трансфера на данни от ЕС, ако предлаганата им защита не отговаря на строгите европейски правила.

В годишния си доклад до Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) Meta предупреждава, че ако не бъде приета нова правна рамка, компанията няма да може да използва настоящите споразумение или алтернативи и вероятно няма да може да продължи да предлага „най-важните си продукти и услуги“, включително Facebook и Instagram, в ЕС.

Споделянето на данни между различни страни и е от ключово значение за предоставянето на ефективни услуги и таргетирани реклами, подчертават от Meta.

„Липсата на безопасен, сигурен и легален международен трансфер на данни ще нанесе щети върху икономиката и ще попречи на растежа на управляваните от данни бизнеси в ЕС, точно когато търсим начини за възстановяване от пандемията от COVID-19”, коментира Ник Клег, директор „Комуникации“ в Meta.

„Въздействието ще се усети от големи и малки предприятия в множество сектори“, добави той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ