Туризъм

EasyJet ще лети с по-малко пътници на борда

EasyJet ще лети с по-малко пътници на борда

EasyJet планира да намали седалките в някои от самолетите си това лято, за да може да изпълнява полети с по-малък кабинен екипаж, съобщи ВВС News. Така авиокомпанията ще се опита да се справи с проблема с недостига на персонал и се върне към нивата на обслужване отпреди пандемията.

Премахвайки целия заден ред с места от своя флот A319, EasyJet ще лети с трима от обичайния си четиричленен екипаж. Това ще ограничи броя на пътниците на борда до 150. От мениджмънта смятат, че това е ефективен начин за управление на флота, като същевременно  обещаха да „изградят допълнителна устойчивост и гъвкавост” в останалите операции.

Полетите все още ще отговарят на разпоредбите на Органа за гражданска авиация (CAA) за необходимия кабинен екипаж, който се основава на броя на физическите места, а не на пътниците на борда.

Авиокомпаниите и летищата в Обединеното кралство се борят с недостига на персонал, който пролича по време на Великденската ваканция. EasyJet и British Airways бяха принудени да съкратят стотици полети миналия месец, поради големия брой заболели служители, което попречи изпълнението на графика.

Много авиокомпании, включително EasyJet, наемат нов кабинен екипаж, за да заменят персонала, съкратен по време на пандемията. Но експертите прогнозират, че трудностите с персонала ще продължат до 12 месеца.

EasyJet обяви, че са разгледани редица мерки за укрепване на оперативната устойчивост. Освен схемата за премахване на местата, компанията ще вложи повече ресурси в акредитацията на нов персонал. Авиопревозвачът очаква с тези мерки да се доближи  до нивата на полети през 2019 г. още през лятото, когато превозваше 300 000 пътници дневно във високия сезон.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ