2015-та – годината на възстановяване

2015-та – годината на възстановяване

2015-та – годината на възстановяване

Възстановяването в Югоизточна Европа е ключовата тема, около която се разви дебатът по време на 4. Среща на високо равнище ЕС-Югоизточна Европа, която традиционно организира The Economist. Тя започна вчера в столичния хотел „Балкан“ и ще приключи днес със заключителна реч на българския президент Росен Плевнелиев. 

Отиващата си 2015-а е годината на възстановяване на региона. Прогнозите са, че то ще бъде устойчиво. Оптимистичното заключение е на независимият консултант Лазар Кекич, бивш директор за Европа на Economist Intelligence Unit (EIU). Все пак той призна, че излизането от кризата на югоизток е по-бавно, отколкото в Централна Европа. Причините са и географски, и политически, и икономически, но най вече заради по-слабата обвързаност с германската икономика,  която е признат мотор на възстановяването в ЕС.

„Толкова много обсъждаме алхимията на растежа, че често забравяме да я приложим“, така започна изказването си вицепремиерът Томислав Дончев. Според него 2,5-3% ръст на икономиката не е лош резултат, но България се нуждае от настигащи Европа темпове, които са два пъти по-високи. Дончев е на мнение, че безспорно важни са факторите за постигането им, като нива на данъци, качество на административно обслужване и инфраструктура, но има и такива, които не са управляеми от правителството, като оптимизъм, доверие и репутация. Вицепремиерът е категоричен, че „въпросът на въпросите сега е „колко Европа искаме и колко Европа ни трябва“.

Правителството разчита на пет отправни точки за икономически растеж: политическа и икономическа стабилност, диалог и ясни послания към бизнеса, гражданите и чуждите инвеститори, стабилна данъчна среда. Павлова огласи, че ще бъдат създадени 6 фонда със средства по оперативните програми „Региони в растеж“ и „Околна среда“ за инвестиции в няколко направления. С 270 млн. лв. от оперативна програма „Регионално развитие“ ще бъдат създадени други пет фонда, които ще финансират проекти за градско развитие на София, на Северна България и на Южна България, гаранционен фонд, и фонд за развитие на туристическа инфраструктура.

Колегата и Божидар Лукарски обяви за приоритет устойчиво развитие на индустрията и насърчаване на инвестициите в иновациите. За да бъдат постигнати е необходимо привличането на инвестиции в сектори с висока добавена стойност.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ