Финанси
|Компании
|Енергетика
|Икономика
|Цените на лозята в света със срив от една трета за година, производителите минават на зеленчуци

Стойността на лозята в света е паднала с една трета заради свръхпроизводството на вино и намаляването на потреблението му, съобщава Financial Times, позовавайки се на данни на консултантската компания Knight Frank.
Световното потребление на вино е спаднало с 12% от пика си през 2007 г., засягайки много от ключовите лозарски региони в света, се казва в данните на компанията. Цените на лозята в регион Марлборо, Нов Зеландия, са паднали с 33% през 2024 г. след върха си през 2023 г., според Кърт Линдзи от търговската агенция Bayleys, партньор на Knight Frank в Нова Зеландия. Междувременно цените в калифорнийския регион Los Carneros в долината Напа паднаха с 15%, докато цените в австралийската долина Barossa и френския Côtes du Rhône паднаха с 10%.
Едуардо Джордан, главен винопроизводител на Miguel Torres в Чили, казва пред изднието, че цените на гроздето Pais са паднали до 9 цента за килограм миналата година, което е около половината от цената му. Спадът в търсенето удари регистрираните производители на вино, включително американската фирма Constellation Brands и австралийската Treasury Wine Estates. Според Хордан някои производители на грозде вече преминават към отглеждане на плодове и зеленчуци.
Knight Frank също така отбелязва, че в аржентинския регион Мендоса лозята се заменят със зеленчукови насаждения, а чесънът се е превърнал в една от най-големите експортни стоки. Засаждането на зеленчуци или инсталирането на слънчеви панели в лозята става все по-честа практика сред лозарите в Бордо, където производителите на вино от по-нисък клас също изпитват затруднения през последните години.
Според Knight Frank производството на вино е спаднало с една пета през последните 20 години, но много винопроизводители продължават да се запасяват с вино, което се отразява на цените. Експертите свързват тенденцията с променящите се вкусове на по-младото поколение - милениалите и зумърите предпочитат други напитки пред виното или се отказват напълно от алкохола. Освен това индустрията преживява рязък спад в търсенето на вино в Китай, който отдавна е един от основните ѝ експортни пазари. Изменението на климата също се превръща в негативен фактор за индустрията. Въпреки спада в стойността на лозята в много страни по света, премиум лозарските площи са запазили своята стойност. Например регион Шампан или британски Есекс.
Обемът на виното, произведено в Бордо през 2024 г., е най-ниският от 1991 г. насам. Там през 2024 г. са произвели 3,3 млн. хектолитра вино, което е с 14% по-малко от 2023 г. Неблагоприятните метеорологични условия, особено слана, повлияха на производството, а обилните валежи през пролетта допринесоха за разпространението на болести, особено на плесен. В Австрия в края на миналата година също регистрират спад на производството с 22%, което се счита за ниво под средното за последните пет години.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.