Едва 40% от кашкавалите и сирената у нас са истински

Едва 40% от кашкавалите и сирената у нас са истински

В момента на пазара истинското сирене и кашкавал е 40 на сто, а останалите 60 на сто имитиращи продукти, произвеждани от 10 фирми. Това предупреди Асоциацията на млекопреработвателите в България, която призова тези продукти да се правят само от сурово мляко и да спре производството на имитиращи продукти.

Председателят на асоциацията Димитър Зоров заедно с трима негови колеги настояха Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) да влезе в ролята си на главен, безпристрастен и обективен контролиращ орган, който да извършва проверките на продуктите в търговските обекти, а не в мандрите, където в повечето случаи те са предизвестени.

Млекопреработвателите отрекоха да имат картел помежду си за изкупуването на суровината с аргумента, че са общо 240 на брой и това е невъзможно, предаде „Дарик”. Освен това изкупната цена за литър сурово краве мляко е с марж от 40 до 60 ст. на литър.

Към МЗХ и БАБХ те отправиха апел за по-сериозен и задълбочен контрол, вместо безмислени и предизвестени проверки.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ