Едва 40% от кашкавалите и сирената у нас са истински

Едва 40% от кашкавалите и сирената у нас са истински

В момента на пазара истинското сирене и кашкавал е 40 на сто, а останалите 60 на сто имитиращи продукти, произвеждани от 10 фирми. Това предупреди Асоциацията на млекопреработвателите в България, която призова тези продукти да се правят само от сурово мляко и да спре производството на имитиращи продукти.

Председателят на асоциацията Димитър Зоров заедно с трима негови колеги настояха Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) да влезе в ролята си на главен, безпристрастен и обективен контролиращ орган, който да извършва проверките на продуктите в търговските обекти, а не в мандрите, където в повечето случаи те са предизвестени.

Млекопреработвателите отрекоха да имат картел помежду си за изкупуването на суровината с аргумента, че са общо 240 на брой и това е невъзможно, предаде „Дарик”. Освен това изкупната цена за литър сурово краве мляко е с марж от 40 до 60 ст. на литър.

Към МЗХ и БАБХ те отправиха апел за по-сериозен и задълбочен контрол, вместо безмислени и предизвестени проверки.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 8 до 14 септември
Атанас Зафиров за визитата си в Китай: Поканата беше чисто партийна
Зелена вълна на борсите в Европа и Азия въпреки политическите сътресения
„Хамас“ обмисля американските предложения за спиране на огъня в Газа
Глобалните пазари през седмицата остават в очакване на вота на доверие в Париж
Ограничават движението на тежки камиони по магистралите заради края на празничните дни
Тръмп призова чуждите компании да уважават американските имиграционни закони
Операторите помолени да крият негативни реакции към Тръмп на финала на US Open