Френското червено вино - застрашено от глобалното затопляне

Френското червено вино - застрашено от глобалното затопляне

Ако рязкото затопляне на глобалния климат продължи със същите темпове, до 2050 г. е възможно френското червено вино да се присъедини към списъка на изчезващите видове, съобщи „Дейли Мейл”.

Постоянното покачване на температурите в страната застрашава реколтата на френските винарни около Бордо, които произвеждат едни от най-ценените и обичани вина в света. В опасност от изчезване са някои от най-скъпите вина като „Шато Лафит”, „Шато Петрус” и „Шато Латур”.

„В най-песимистичния сценарии климатът вече няма да бъде подходящ за кабарнето и мерлото към средата на века”, заяви Жан-Паскал Готоли – експерт в Националния институт за земеделски изследвания в Париж.

В тази връзка германското списание „Шпигел” съобщи, че винопроизводителите вече започват да засаждат сортове грозде, които са по-устойчиви на високите температури, за да се подсигурят.

„Ако промените в климата дойдат бързо, ще стане трудно за всички нас. Ако дойдат по-бавно ще се адаптираме”, заяви Филип Барде, който се занимава с производство на вино в Бордо.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ