Нова мярка ще задължава заведенията да обявяват наличие на имитиращи млечни проукти в ястията

Нова мярка ще задължава заведенията да обявяват наличие на имитиращи млечни проукти в ястията

Въвеждат се допълнителни регулации при имитиращите млечни продукти с цел подобряване на информираността и защитата на потребителите. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов на шестото заседание на Националния съвет по храните, което се проведе във ведомството, съобщи БНТ. Измененията ще дадат повече информация на потребителите за имитиращите млечни продукти, предлагани в заведенията за обществено хранене. Министър Тахов съобщи, че ще бъдат подготвени промени в Наредбата за предоставяне на информация на потребителите за храните, които да направят задължително обявяването на точния състав на ястията в заведенията за обществено хранене. „Тази инициатива е в отговор на многобройни запитвания и широкия обществен отзвук по темата“, каза министър Тахов. 

Участниците в дискусията припомниха, че в момента в хранителните магазини е задължително имитиращите млечни продукти да бъдат изрично обозначени и етикетирани. Ресторантите обаче не са задължени да напишат в менюто, ако предлагат шопска салата с имитиращ млечен продукт вместо сирене, и само ако клиентите попитат, са длъжни да ги информират дали продуктът е имитиращ, или не. С промените предоставянето на тази информация ще стане задължително и за заведенията за хранене. Предложението бе подкрепено от представителите на Министерството на здравеопазването в Националния съвет по храните.

Министър Георги Тахов съобщи още, че започват засилени проверки за съдържанието на трансмастни киселини, различни, от тези които естествено се срещат в мазнини от животински произход. Според нормативните изисквания преработвателните предприятия не трябва да допускат повече от 2 грама неживотински трансмастни киселини на 100 грама мазнини в млечните продукти и трябва да имат системи за контрол на суровините, рецептурата, на технологичния процес и крайния продукт.

Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Светлозар Патарински заяви, че предстои засилено вземане на проби, като фокусът върху млечните продукти ще залегне в спешен порядък в Многогодишния план за контрол 2024 – 2026 г. и националните мониторингови програми на БАБХ. В референтни европейски лаборатории ще бъдат направени анализи за съдържанието на трансмастни киселини, различни от тези, които естествено се срещат в мазнини от животински произход, стана ясно в хода на дискусията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Никола Саркози влезе в затвора
Урок по раждаемост: Как град Пейсън в щата Юта съзаде "икономика на бебетата"?
Ретинален имплант възстановява способността за четене при хора със слепота
Учени откриха иновативна формула, която лекува анемията без да води до стомашен дискомфорт
Дигиталното евро – новата основа на европейската финансова инфраструктура
Санае Такаичи: Новото лице на властта в Япония
Представители на банки: Поколението Z напуска сектора в търсене на предприемачески възможности
Васил Терзиев предлага актуализация на столичния бюджет