Сладоледът попадна на мушката на Агенцията за безопасност за храните

Сладоледът попадна на мушката на Агенцията за безопасност за храните

Във връзка с настъпването на активния сезон на предлагане и консумация на сладолед, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва извънредни проверки в обектите за производството и търговията с него от 26 юни 2023 година. Инспекциите в предприятията ще продължат до 14 юли, а в места за предлагане на сладолед без предварително опаковане до крайния потребител (колички, щандове на открито, подвижни обекти и други) – през целия летен сезон.

В производството, обект на контрол ще бъдат спазването на изискванията на технологичната документация за производство на сладолед, входящ контрол на суровини и материали, използване на влаганите добавки и етикетирането на готовия продукт, съгласно Регламента за предоставянето на информация за храните на потребителите.

В места за предлагане на сладолед без предварително опаковане се следи за задължителното предоставяне на данни за наличието на вещества или продукти, причиняващи алергии и непоносимост; Приборът за разсипване на сладолед да бъде отделен за всеки вид сладолед и се съхраняването му да бъде при условия недопускащи вторичното му замърсяване с патогени и алергени; Индивидуалните лъжички, които се предлагат при продажбата на крайния потребител, да бъдат предварително опаковани и други. Проверките ще обхванат обекти на територията на цялата страна.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Посланието на европейските лидери към Тръмп: Подкрепата за мира означава подкрепа за Украйна
Топ 5 бизнес книги, изисквани за прочит от Харвардския университет
Най-големият музикален фестивал в Румъния генерира 120 млн. евро приходи за общината организатор
На днешната дата, 19 август. Рождениците днес
Защо българските звезди избират България? – 2
Броят на новорегистрираните фирми в ЕС расте почти три пъти по-бързо от този на фалиралите
Папка за работата на Караганева е предадена в ДАНС преди седмици
Румен Драганов: Българският турист е все по-активен, но не винаги почива в хотелите