Две български фирми произвеждали колбаси с конско месо

Две български фирми произвеждали колбаси с конско месо

Две български фирми - "Мес - Ко"- Петрич и "Бони" в Карлово са произвеждали колбаси с конско месо, обяви изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните  д-р Йордан Войнов в интервю за Радио "Фокус".

Това е станало ясно след като са излезли резултатите от взетите общо 25 проби на местни продукти за проверка за наличие на конско месо в България. Процедурата бе задействана автоматично след като гръмна скандалът за масово производство на продукти с конско месо в цяла Европа.

От всички взети проби, четири са положителни за конско месо, уточни д-р Войнов. Той подчерта, че изделията с конско месо са 100 процента безопасни, но в случая става въпрос за измама на потребителите, тъй като според обявеното съдържание те трябва да съдържат говеждо.

 Започва незабавно изтегляне на въпросните месни продукти от търговската мрежа, добави още той. Фирмите с установени нарушения ще понесат максималната санкция, предвидена от закона - глоба в размер до 10 000 лв.

Тепърва обаче предстои да се изяснява дали българските предприятия са знаели, че купуват конско, а не телешко месо от доставчика.

"Оттук нататък ще проверяваме доставчиците на месо. По всяка вероятност те са от европейски доставчик, тъй като в България няма такива количества месо. Все пак предприятията са доста големи и двете са с положителни проби. Уведомили сме ЕК, включително и Европол", заяви директорът на БАБХ.

До края на тази седмица се очакват и нови резултати от втора партида 25 проби, изпратени за проверка в независима лаборатория в Германия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ