От година насам ядем повече хляб
Средно по 108 кг. хляб и тестени изделия е изял българинът през 2010 г. Домакинствата са увеличи консумацията на тази група храни за година с около 2,1 кг на човек, отчете националната статистика.
Повишила се е и консумацията на месо, риба и рибни продукти и зеленчуци. Миналата година средно на човек сме потребявали по 32 кг месо в сравнение с 30,7 кг през 2009 година. При месните продукти обаче се наблюдава намаляване на потреблението с половин килограм до 13,8 кг на човек годишно.
При млечните продукти също се наблюдава промяна във вкусовете и потребностите. Така например, през 2010 г. българинът е изпил средно 19,9 литра прясно мляко, което е с литър по-малко от предишната година, но за сметка на това сериозно е увеличил консумацията на кисело мляко - по 28,9 кг средно на човек при 26,8 килограма за 2009-а.
Повод за оптимизъм, че придобиваме трайни навици за здравословно хранене е и статистиката за консумация на зеленчуци, която миналата година се е увеличила до 69,1 кг средно на човек срещу 68,4 кг през 2009-а. Доста сме наблягали на картофите обаче, защото тяхното потребление миналата година се е увеличило с 3,3 кг до 30,2 кг средно на човек. Намаляло е потреблението на алкохолни напитки от 25,5 литра през 2009 г. на 23,6 литра средно на човек през 2010 г.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.