Проверяват яйцата преди Великден, агроминистърът лично съветва как да познаем добрите
Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов е разпоредил на ветеринарните власти да засилят проверките на магазини, пазари и ресторанти за произхода и качеството на яйцата за великденските празници. В работните дни ще има специални телефони за приемане на сигнали за развалена или нелегална стока, каза министърът.
Съветът на специалистите е да следим внимателно за датата на производство. Яйцата стават негодни 28 дни, след като са снесени. Срокът на годност за сварените и боядисани е 30 дни. След това рискът да попаднем на развалени яйца става доста голям, особено ако са съхранявани на топло, светло и влажно. Хората, които гледат по няколко кокошки, гъски или патки, събират дълго време яйцата. Като ги купите, е възможно срокът им на годност вече да е минал, но няма как да се разбере, обясни Найденов, цитиран от "Фокус". Той посъветва да не се взимат замърсени, кървави или спукани черупки.
Съветът на специалистите е хората да варят яйцата поне 10 минути. Температура от 75 градуса убива салмонелата, с която може да са заразени яйцата.
За великденските празници няма да има съществени промени на цените на яйцата, каза министърът. Цената на дребно ще е между 22-28 стотинки.
90 са големите производители на яйца, които отглеждат по над 1000 кокошки. За 2009 г. са произведени около 1.6 млрд. яйца и това напълно задоволява нуждите на пазара. През миналата година има износ на 130 млн. яйца, а вносът е 15 млн. яйца.
За Великден се очаква внос на яйца от Полша, които конкурират родните по качество и цена. Гръцки и немски яйца са другата сериозна конкуренция на нашенските по празниците. Те се продават направо боядисани в търговските вериги.
Произходът на яйцата може да се познае от маркировката. Върху черупките обикновено има букви - BG за България, PL за Полша - и цифри, указващи конкретния производител или търговец. Освен това има и цифра, по която може да се познае дали кокошките, снесли яйцата, са отглеждани на поляни, на закрито или в клетки. Маркировката на яйцата от свободни кокошки започват с числото 1, 2 означава, че кокошките са гледани на закрито, а 3 - че са били в клетка.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.