Проверяват яйцата преди Великден, агроминистърът лично съветва как да познаем добрите

Проверяват яйцата преди Великден, агроминистърът лично съветва как да познаем добрите

Проверяват яйцата преди Великден, агроминистърът лично съветва как да познаем добрите

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов е разпоредил на ветеринарните власти да засилят проверките на магазини, пазари и ресторанти за произхода и качеството на яйцата за великденските празници. В работните дни ще има специални телефони за приемане на сигнали за развалена или нелегална стока, каза министърът.

Съветът на специалистите е да следим внимателно за датата на производство. Яйцата стават негодни 28 дни, след като са снесени. Срокът на годност за сварените и боядисани е 30 дни. След това рискът да попаднем на развалени яйца става доста голям, особено ако са съхранявани на топло, светло и влажно. Хората, които гледат по няколко кокошки, гъски или патки, събират дълго време яйцата. Като ги купите, е възможно срокът им на годност вече да е минал, но няма как да се разбере, обясни Найденов, цитиран от "Фокус". Той посъветва да не се взимат замърсени, кървави или спукани черупки.

Съветът на специалистите е хората да варят яйцата поне 10 минути. Температура от 75 градуса убива салмонелата, с която може да са заразени яйцата.

За великденските празници няма да има съществени промени на цените на яйцата, каза министърът. Цената на дребно ще е между 22-28 стотинки.

90 са големите производители на яйца, които отглеждат по над 1000 кокошки. За 2009 г. са произведени около 1.6 млрд. яйца и това напълно задоволява нуждите на пазара. През миналата година има износ на 130 млн. яйца, а вносът е 15 млн. яйца.

За Великден се очаква внос на яйца от Полша, които конкурират родните по качество и цена. Гръцки и немски яйца са другата сериозна конкуренция на нашенските по празниците. Те се продават направо боядисани в търговските вериги.

Произходът на яйцата може да се познае от маркировката. Върху черупките обикновено има букви - BG за България, PL за Полша - и цифри, указващи конкретния производител или търговец. Освен това има и цифра, по която може да се познае дали кокошките, снесли яйцата, са отглеждани на поляни, на закрито или в клетки. Маркировката на яйцата от свободни кокошки започват с числото 1, 2 означава, че кокошките са гледани на закрито, а 3 - че са били в клетка.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ