Първият български сорт броколи излезе на пазара

Първият български сорт броколи излезе на пазара

Първият български сорт броколи, наречен „ИЗК Искра”, вече е на пазара. Сортът е съвместна разработка на проф. Галина Певичарова, доц. Галина Антонова от научното звено към Селскостопанска академия и доц. Красимир Михов от Аграрния университет в Пловдив, предаде "Фокус".

Българското броколи е предназначено за отглеждане по технология за късно полско производство. Семената се сеят през юни, а разсаждането става в края на юли. Времето за неговото отглеждане съвпада с това на късното главесто зеле, уточняват учените. Растенията образуват централна цветна глава с тегло от 0,300 до 0,500 кг, която се състои от дребни до средни цветни бутони. В пазвите на листата се образуват и голям брой вторични цветни глави, които тежат между 0,050 до 0,150 кг. Продължителността на вегетационния период от засаждането до реколтирането на централните глави е 75 – 80 дни, а вторичните цветни глави се прибират поетапно до края на вегетацията.

Българското броколи е устойчиво към нападение от мана и слабочувствително към нападение от листогризещи гъсеници и въшки. Тези му качества са предпоставка сортът да се отглежда екологично.

Броколито „ИЗК искра” дава добра продукция и бързо се адаптира към условията на отглеждане, увериха създателите му. Зеленчукът е с високо съдържание на витамин С – над 100 мг, което го прави добър антиоксидант. Той е отличен продукт за прясна консумация, за замразяване и за кулинарна обработка, обясни още доц. Д-р Стойка Машева.

Любителите-градинари и компаниите могат да намерят семена от сорта в Института по зеленчукови култури „Марица” - Пловдив, обясни директорът на научното звено към Селскостопанска академия доц. д-р Стойка Машева.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ