8500 бежанци бедстват между Македония и Гърция

8500 бежанци бедстват между Македония и Гърция

8500 бежанци бедстват между Македония и Гърция

Около 8500 бежанци са блокирани при влошаващи се условия на македоно-гръцката граница, в лагер, предназначен за 1500 души, предава Би Би Си.

Пунктът Идомени е затворен от близо 24 часа след протести от страна на бежанците, отчаяни да продължат към Западна Европа.

Някои са блокирани в пренаселения лагер от над седмица. Снощи над него се изсипа силен дъжд, който носи сериозен риск за здравето на хората без подслон.

Много други са се отправили към Идомени днес.

В полетата около обособения лагер са разпънати стотици палатки. 10-членни семейства споделят палатки, предназначени за 4 души.

Пред Би Би Си Каролин Хага, координатор на Международния червен кръст (МЧК), разказва, че организацията е сериозно обезпокоена за здравето на мигрантите, тъй като времето се влошава.

„Мнозина са мокри до кости, мръзнат и са принудени да спят на открито, а нощем температурите падат до 10 градуса”, обяснява тя. „Виждаме много случаи на грип, особено сред децата.”

Персоналът на медицинския център на МЧК и унгарския Червен кръст не успява да осигури грижи на голяма част от болните, бременните и страдащите от респираторни заболявания, сред които и бронхит, обяснява Хага.

Миналата седмица Македония отказа достъп на афганистанци и въведе по-строг контрол за сирийци и иракчани, забавяйки преминаването.

Вчера страната напълно затвори границата си, изтъквайки като аргумент затварянето на северната граница от съседна Сърбия. Подобен домино ефект се наблюдава през последните няколко месеца в резултат на опитите на източноевропейски държави да намалят броя на мигрантите, пресичащи техните граници.

Вчера напрежението ескалира и се стигна до сблъсъци между бежанците и органите на реда. Някои се опитаха да съборят оградата, предизвиквайки полицаите да използват сълзотворен газ и гумени куршуми.

Въпреки затворената граница хиляди се отправят към Идомени. Гръцките военни обособиха още 3 лагера в близост, но и техният капацитет вече е изчерпан, казва Хага.

 

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ