2000 чужди компании чакат разрешение от Москва за продажба на активи в Русия

 2000 чужди компании чакат разрешение от Москва за продажба на активи в Русия

2000 чужди компании чакат разрешение от Москва за продажба на активи в Русия

От около 1400 чуждестранни компании, които правят бизнес в Русия и чиито приходи са най-малко 5 млн. годишно, само 206 са продали напълно руски акции от началото на войната в Украйна. Това съобщава Financial Times, позовавайки се на данни от Киевсккия университет по икономика.

Източник на изданието, участващ в преговорите за оттеглянето на една от компаниите от руския пазар, каза, че сега около 2000 чуждестранни фирми чакат одобрение на заявления за продажба на активи в Русия от правителствената комисия за чуждестранни инвестиции.

„Комисията се събира три пъти месечно и разглежда не повече от седем заявления на едно заседание, така че сами изчислете колко време трябва да се чака", коментира източникът на  Financial Times.

На 27 март комисията реши вноската в бюджета да стане задължителна. В случай, че активите им бъдат продадени с отстъпка под 90%, нерезидентите трябва да внесат поне 5% от пазарната си стойност в руския държавен бюджет. Ако отстъпката надвишава 90%, тогава вноската трябва да бъде поне 10%.

Още през март 2022 г. руското правителство одобри правило, според което сделките на руски компании с граждани и компании от "недружелюбни страни" трябва да бъдат одобрени от Комисията за контрол върху чуждестранните инвестиции.

Според последните промени разрешението на комисията ще се изисква за последващи продажби или прехвърляния на такива ценни книжа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ