2432 лв. вече са нужни за месечната издръжка на тричленно семейство

 2432 лв.  вече са нужни за месечната издръжка на тричленно семейство

2432 лв. вече са нужни за месечната издръжка на тричленно семейство

2432 лева са необходими месечно за издръжката на тричленно семейство с  дете  до 14 години.  Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания към Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) за четвъртото тримесечие на 2022 г.

"2432  лв.е нетният доход на едно семейство, което означава, че брутните месечни приходи трябва да бъдат около 3000 лв., сума, с която много малко българи могат да се похвалят“, коментира главният икономист на КНСБ Любослав Костов.

 Необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота на един работещ за четвъртото тримесечие на 2022 г. е 1351 лв., като нараства с 2,4% на месечна и с 17,7% на годишна база.  Данните сочат, че за година доходът за тричленно семейство нараства с 366 лв., а за един сам живеещ човек - с 203 лв.               

"Българинът обеднява. Всички ръстове, които бяха направени от частния и държавния сектор не са достатъчни да покрият увеличението на цените на потребителската кошница, защото ако погледнем цената на яйцата ще видим, че те са поскъпнали с 140%.  Масово потреблението на българите засяга поскъпването на основните стоки, затова от КНСБ настояваме минималната  работна заплата да бъде равна  на сегашната  средна ”, коментира още Костов.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ