Европейските животновъди не бързат да съживят производството на свинско месо въпреки рекордните цени

Европейските животновъди не бързат да съживят производството на свинско месо въпреки рекордните цени

Европейските животновъди не бързат да съживят производството на свинско месо въпреки рекордните цени

Рекордните цени на свинете можеха да стимулират фермери като Карол Джолиф да разширят стадото си, но скъпите разпоредби за добитъка, слабото търсене и разпространението на болестта по свинете сочат вместо това дългосрочен спад в Европейския съюз, най-големият износител на свинско месо в света, предава Ройтерс.

"Летим на сляпо. Бихме искали да инвестираме, но не знаем накъде се насочваме.", каза Джолиф, който се занимава със свиневъдство в центъра на Франция, Бретан. 

Цените на свинското скочиха в Европа миналата година, тъй като производството беше намалено от ферми, притиснати от високите разходи за зърно и енергия.

За разлика от предишните цикли, европейските животновъди не бързат да съживят производството въпреки рекордните цени тази година, които възстановиха маржовете за много ферми.

Производството на свинско месо в Европейския съюз се очаква да спадне за втора година през 2023 г., което ще доведе до кумулативен спад до около 10%, а производството може да спадне още повече през следващите години, според анализатори.

"Това е структурна промяна. Това е деинтензификация на европейското производство", каза Жан-Пол Симиер, анализатор на месото и сътрудник на френския преглед на стоките Cyclope. 

През последното десетилетие индустрията на свинското месо в ЕС беше ударена от руското търговско ембарго, разпространението на африканска чума по свинете на запад и пандемията от COVID-19. След възстановяването от тези кризи, подпомогнати от бумовете на китайско търсене, натискът върху европейските производители изглежда достига своя връх. 

Фермерите производители се опасяват, че преразглеждането на разпоредбите на ЕС за животните, което може постепенно да премахне клетките и да разшири лимитите за промишлено замърсяване до повече ферми, ще струва милиарди и ще измести свинското месо в ЕС от експортните и вътрешните пазари. 

Потенциалното въздействие на промените, които трябва да бъдат финализирани през следващата година, не е ясно, тъй като държавите от ЕС се борят с Европейската комисия, която иска да постигне напредък по целите за устойчивост.

Германският селскостопански изследователски институт EuroCARE и унгарският му колега AKI, в проучване за европейската фермерска група Copa-Cogeca, изчисляват, че бързото прекратяване на щандовете за свине майки до 2025 г. ще намали производството на свинско месо с почти една четвърт и ще повиши цените почти наполовина, в сравнение с 8% и 11 % вариации, съответно, при по-дълъг преход към 2035 г.

Каквито и да са окончателните разпоредби, анализаторите очакват индустрията да отразява фокуса на обществото върху хуманното отношение към животните и опазването на околната среда.

"Продължаваме да добавяме разходи към цялата верига за производство на свинско месо. Разумно е да видим спад в обемите за 5-10 години", каза Джъстин Шерард, глобален стратег за животински протеини в Rabobank. 

По-високи цени, по-малък износ

Секторът на свинското месо в Германия вече се е свил, засегнат от огнище на африканска чума по свинете (АЧС), което намали износа от 2020 г., тъй като ключови пазари като Китай и Япония затвориха вратите си.

Производството на свинско месо от кланиците в Германия е спаднало с почти 10% миналата година, ускорявайки спада от 2016 г. до близо 20%, според националната статистическа служба.

Германската индустрия също е подложена на натиск да подобри работните практики и е изправена пред рязък спад в яденето на месо, като консумацията на свинско на глава от населението е спаднала с една четвърт между 1997 г. и 2022 г., според държавната агенция по храните BLE.

Други големи страни производителки в ЕС досега не са били засегнати от африканска чума по свинете или са забелязали по-добро търсене на свинско месо, но все още изпитват спад в производството.

В Дания, фокусирана върху износа, стадото свине е най-малкото от 25 години, като Клаус Кайзер от изследователския институт за селскостопански храни Seges отбелязва, че рентабилността на фермата все още не се е възстановила.

В Холандия броят на свинете е намалял с 9% през последните пет години, тъй като правителството продължава да настоява за ограничаване на азотните емисии от животновъдните ферми.

Производството на Испания е по-малко засегнато, отчасти облагодетелствано от загубата на Германия в експортната търговия. Но нарастващите разходи и въздействието на друга епидемия от болестта по свинете също ограничиха производството на свине там от миналата година.

Ефектите се усещат надолу по веригата за производство на свинско месо. Danish Crown обяви през април затварянето на голяма кланица поради свръхкапацитет, докато няколко германски месопреработвателни предприятия планират да затворят или намалят капацитета си.

Във Франция 17 малки преработватели на свинско месо са в съдебни производства поради финансови затруднения, докато се борят да прехвърлят високите разходи на търговците на дребно, които се борят с инфлацията на храните, каза индустриалната група FICT.

При износа неконкурентните цени и по-ниското производство в ЕС оставят повече пространство за доставчиците в Бразилия и Съединените щати да уловят по-бавното търсене от Китай.

Това може да означава, че износът на свинско месо от ЕС, чийто дял от производството се е удвоил до 21% между 2000 г. и 2020 г., е достигнал връх.

"Европа ще бъде по-малко фокусирана върху световните експортни пазари", каза Шерард от Rabobank.

На вътрешния пазар свинското месо остава по-евтино от говеждото или агнешкото, а специалитети като бекон, хамон серано и прошуто все още са любими за много домакинства.

Но една инфлационна икономика може да направи потребителите по-малко готови да приемат нарастващите цени на свинското месо и да задълбочи преминаването към пилешкото като по-евтин и по-удобен вариант.

"Перспективите за свиневъдството в Германия и ЕС като цяло не са добри", посочва Тим Кох, анализатор на месото в германската консултантска компания AMI. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ