Производството на зехтин е изправено пред един от най-трудните си моменти заради климатичните промени

Производството на зехтин е изправено пред един от най-трудните си моменти заради климатичните промени

Производството на зехтин е изправено пред един от най-трудните си моменти заради климатичните промени

Deoleo, най-големият производител на зехтин в света, твърди, че индустрията трябва да претърпи "дълбока трансформация", тъй като се бори с едно от най-трудните предизвикателства в историята си, съобщи CNBC.

През последните месеци перфектната буря от климатични промени, рязко покачване на цените, високи лихвени проценти и силна инфлация се отрази на цялата верига за създаване на стойност на маслиновото масло. Две последователни години на горещини в Испания ограничиха реколтата от маслини, което доведе до безпрецедентно покачване на цените, което зашемети както потребителите, така и ветераните в бранша.

На Испания се падат над 40 % от световното производство на маслиново масло, което я превръща в световен еталон за цените."Изправени сме пред един от най-трудните моменти в историята на сектора", заяви по електронната поща за CNBC Мигел Анхел Гусман, главен директор продажби в Deoleo.

"Силната инфлация, заедно с високите лихвени проценти и неблагоприятните прогнози за реколтата от маслиново масло (по отношение на количеството и качеството поради цикъла на засушаване) доведоха до значително увеличение на цените", каза Гусман.

Deoleo, производителят на популярни марки зехтин като Bertolli и Carbonell, заяви, че е убеден, че настоящата ситуация е циклична и очаква да се върне към "по-разумна ценова ситуация", когато бъдещите добиви се нормализират.

И все пак, въпреки че неотдавнашните дъждове в Испания са "несъмнено положителна новина", компанията е предпазлива по отношение на перспективите за цените на зехтина. "Все още ни предстоят месеци, докато узнаем възможните обеми на реколтата от 2024/2025 г. и до този момент тези движения ще бъдат пунктоарни, а цените ще продължат да бъдат нестабилни", заяви Гусман.

"Междувременно секторът се нуждае от дълбока трансформация. Промени, които от Deoleo адресираме с твърд ангажимент към най-добрите практики по отношение на устойчивостта, иновациите и качеството, с фокус върху потребителя."

По-голямата част от световното предлагане на зехтин идва от Средиземноморието, като южноевропейските страни като Испания, Италия и Гърция са сред водещите производители на ценната стока в света.

Анализаторите на маслодайни култури предупреждават, че маслиновите дървета са "изключително" уязвими от климатичната криза. Въпреки че те обикновено могат да се справят с високите температури и са доста устойчиви на суша, последните условия са били прекалено тежки.

Deoleo заяви, че засушаванията и високите температури през критичните фази от развитието на маслиновите плодове през последните години са довели до сериозен недостиг на испанската реколта - а по-широкият сектор на маслиновото масло е "по природа индустрия, засегната от високата нестабилност на цените при произхода".

Дружеството заяви, че цените при произхода представляват до 80% от общите му разходи, и добави, че това е "ситуация, която трябва да решим, особено в контекст като настоящия".

Запитан какво може да се направи, за да се защитят по-добре маслиновите дървета от екстремните климатични условия, Гусман от Deoelo каза: "Секторът трябва да поеме юздите и всички участници в него трябва да се трансформират, ако искаме да намалим нестабилността на цените и да увеличим тяхната предвидимост."

Той добави: "Това ще бъде от ключово значение, за да се предотврати възможността външни фактори, които имат по-голямо или по-малко влияние върху търсенето и предлагането, да оказват толкова решаващо въздействие върху цената на продукта и съответно върху действията, които дружествата са принудени да предприемат, както и върху бъдещето на категорията."

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ