Финанси
|Компании
|Енергетика
|Икономика
|Проучване в ЕС и Великобритания: Печките на газ убиват близо 40 000 европейци всяка година
Газовите печки убиват близо 40 000 европейци всяка година, тъй като насищат със замърсители белите им дробове. Броят на смъртните случаи е два пъти по-висок от този при автомобилни катастрофи, сочи проучване за ЕС и Великобритания, цитирано от в. Guardian.
Готварските печки изхвърлят вредни газове, свързани със сърдечни и белодробни заболявания, но експертите предупреждават, че обществената осведоменост за тази опасност е слаба. Средно използването на газова печка съкращава живота на човек с близо две години, според проучване на домакинствата в ЕС и Обединеното кралство, съобщава в. Guardian.
„Мащабът на проблема е много по-голям, отколкото си мислехме“, казва водещият автор на изследването Хуана Мария Делгадо-Саборит пред изданието. Тя ръководи лабораторията за изследване на здравето на околната среда към престижния уиверситет Jaume I в Испания.
Изследователите приписват 36 031 ранни смъртни случая всяка година на газови печки в ЕС и още 3 928 в Обединеното кралство. Те казват, че оценките им са по- затворени, защото са взели предвид само ефектите върху здравето от азотния диоксид , а не и на други газове като въглероден оксид и бензен.
„Още през 1978 г. за първи път научихме, че замърсяването с азотен диоксид е многократно по-голямо в кухни, използващи газ, отколкото електрически готварски печки“, каза Делгадо-Саборит. „Но едва сега сме в състояние да определим броя на загубените животи във връзка с това“, добавя тя
Всяко трето домакинство в ЕС готви на газ, което нараства до 54% от домакинствата в Обединеното кралство и повече от 60% в Италия, Холандия, Румъния и Унгария. Готварските печки работят с изкопаем газ и изхвърлят вредни вещества, които възпаляват дихателните пътища.
Докладът, който беше подкрепен от Европейската фондация за климата, се основава на изследване от минаата година, което измерва качеството на въздуха в домовете, за да разбере доколко готвенето на газ увеличава замърсяването на въздуха в затворени помещения. Това позволи на учени от университета Jaume I и университета на Валенсия да определят съотношенията между вътрешното и външното замърсяване на въздуха при готвене с газ и да направят карта на излагането на азотен диоксид на закрито . Резултатите са в съответствие с проучване в САЩ през май , което установи, че печките на газ допринасят за смъртта на до 19 000 възрастни хора всяка година.
Този месец ЕС затегна правилата си за качеството на въздуха на открито, но не е определил стандарти за качеството на въздуха на закрито. Европейският алианс за обществено здраве (EPHA) призова политиците да започнат процес на премахване постепенно на газовите печки, като определят лимити за емисиите. Това трябва да бъде съпроводено с финансова помощ за преминаването към по-екологично чисти печки и да бъдат принудени производителите да обявяват на готварските печки техните рискове от замърсяване.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.