Arabica United – от любов към табиета

Пиенето на кафе обикновено се свързва със събуждащия му ефект, с комуникацията от типа „хайде някой ден да пием кафе”, а напоследък и с това дали е вредно или не, дали ти вдига кръвното. Големите марки, които са и основни рекламодатели, от години налагат и посланията, че то е начин на живот, свързан с класа и стил. Мисля, че повечето от тях пропускат най-важното удоволствие от кафето – любовта към табиета. Това не важи за заклетите кафеджии, на които и водата за нескафето им се струва, че става бавно и наливат в чашата направо от крана на топлата вода. Това не е табиет, а зависимост.
Табиет на първо място е да разбереш какво кафе обичаш. Не като марка, а като сорт. Табиет е да разпитваш и да научиш от кое място на света е сортът, който току-що ти сервират. Особеностите на почвата и климата имат значение не само за винените сортове. С пълна сила важат и за кафето. Например, когато се дегустира уиски, рецепторите се изчистват задължително с черно колумбийско кафе, арабика. Това е правило. Табиет не е само бавното приготвяне на кафе каймаклия, а да опитваш и да избереш своето кафе. Както и всичко останало, което ни доставя удоволствие.
Топ три кафета арабика, които съм открила от любов към табиета.
My gourmet café, което предлагат в ресторантите „Слъне и луна”. Смес от три вида арабика от Никарагуа, Коста Рика и Бразилия.
Three bourbons, което се появи лятото в разни малки павилиончета и киоски. И засега може да се открие само на такива места, защото капсулите му изискват специална машина. Привлече ме заради чашките – елегантни, прозрачни и разграфени с ясен критерий какво е малко, средно и дълго кафе. Бърбън е арабиков сорт кафе, типичен за Карибския басейн. „Трите бърбъна” са роднини съответно от трите острова – Гватемала, Доминиканска република, Ел Салвадор. Това е единственото тероарно кафе, което ще рече, че има ясен произход.
Арабското кафе с кардамон в Lime. Не познавам някой, който да е останал безразличен и да не е искал да повтори и потрети вкусовото изживяване от кафето с кардамон в бистро Lime на ул. „Граф Игнатиев”. Разбира се, и то се оказа арабика, сместа е направена в Турция и се казва HASeeB.
Михаела Петрова
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
На фокус следващата седмица: Среща на върха на ООН и нови заседания на централни банки
Икономика |Daimler Truck разширява военния си бизнес, сключвайки сделка с американска отбранителна компания
Икономика |След убийството на Кърк: „Сикрет сървиз“ пое охраната на прессекретаря на Белия дом
Свят |Германският доставчик за автомобилната индустрия Stabilus ще съкрати 450 работни места
Автомобили |Bloomberg: Центровете за данни с AI ще консумират 4,4% от световната електроенергия до 2035 г.
Бизнес |5-минутно упражнение може да удължи вашия живот и да ви направи по-успешни
Техники за успех |Създайте дома на мечтите си: Елегантност и функционалност в перфектен баланс
Технологии | Advertorial |Полша спря търговски трафик за 25 млрд. евро между ЕС и Китай със затварянето на границата с Беларус
Икономика |Астрономи откриха неизвестна досега квазилуна близо до Земята
Наука и Здраве |Владимир Колев, Kлeт Бългapия: Класната стая на бъдещето ще бъде по-гъвкава и динамична
Общество |Премиерът: Няма да посягаме на традиционното производство на домашен алкохол
Общество |Учени: Глобалният воден цикъл е все по-хаотичнен и екстремен
Любопитно |Имението на прочутия режисьор Дейвид Линч в Холивуд се продава за 15 милиона долара
Бизнес |

Коментари
Няма въведени кометари.