10 супер храни и напитки за по-голяма продуктивност

10 супер храни и напитки за по-голяма продуктивност

"Вие сте това, което ядете”. Може да е клише, но е вярно. Според психолозите, сложните мисловни процеси "буквално се хранят с глюкоза, която циркулира от стомаха до мозъка."

"Човешкото тяло, безспорно е единна енергийна система", казва психологът Рой Баумистер от Florida State University.

Екипът психолози е съставил списък на храни, които подобряват начина, по който хората мислят и работят.

1. Всякакъв вид горски плодове – те съдържат мощни комбинации от антиоксиданти, които подобряват паметта и двигателната координация. Забавят и стареенето на мозъка.

2. Орехи или авокадо - те са богати на мазнини, които поддържат мозъчните клетъчни мембрани "млади и гъвкави."

3. Яйцата съдържат производни на витамин В, наречени холин, кото подобрява паметта и времето за реакция 

4. Сьомгата притежава омега-3 мастни киселини, протеини, желязо и B-витамини, които поддържат паметта и помагат за фокусирането.

5. Патладжан – той ще държи мозъка ви "остър като бръснач“ чрез подобряване на комуникацията между мозъчните клетки и молекулните посредници.

6. Кофеинът в кафето подобрява паметта и дори предпазва от спазми на клепачите, характерни за тези, които стоят по цял ден пред компютъра. Той също е богат на антиоксиданти и аминокиселини.

7. Черен шоколад – той съдържа антиоксиданти, които увеличават продукцията на ендрофини, а те усилват фокуса и концентрацията. Млечният шоколад от друга страна е добър за засилване на реакцията и подобрява визуалната памет.

8. Зеленият чай помага за релаксиране на нервната система.

9. Киселото мляко прави чудеса с протеини, минерали и пробиотици, които помагат на храносмилателната система и ни поддържат спокойни.

10. Тъмнозелени растения – те са най-доброто нещо, което може да ядете. Те са заредени с витамини, минерали и желязо. Желязото обогатява кръвта с  кислород, а оттам и мозъка като по този начин се подобряват всички когнитивни процеси.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ