13 супер храни
Попитайте петима експерти по храненето кои според тях са
13-те най-полезни храни и ще получите пет различни списъка, но все пак много от
посочените отговори ще се препокриват. Защо? Защото всяка храна осигурява нещо
различно: някои са богат източник на протеини или фибри, но лишени от много
витамини и минерали, докато други съдържат силни фитонутриенти, витамини и
минерали, но не и протеини. Според диетолозите правилното решение е в това да
приемаш разнообразни полезни продукти, пише здраве.bg. Ако започнете с някои от
изброените надолу силни храни, това ще е едно много добро начало:
Авокадо
То е много богато на мазнини, но те са от типа полезни -
мононенаситени, които спомагат за понижаването на риска от рак, сърдечна
недостатъчност и диабет. Авокадото допринася за регенерирането на кръвта и
тъканите, стабилизира кръвната захар и е много полезно при сърдечни
заболявания. То е богато на фибри (11 до 17 г в един плод) и е добър източник
на лутеин - антиоксидантът, свързан пряко със здравето на очите и кожата.
Ябълки
“Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен” вече се е
превърнало в крилата фраза. Ябълките съдържат много от доказано мощните
антиоксиданти куерцитин и катехин, които предпазват клетките от увреждане, т.е.
намаляват риска от рак и сърдечносъдови заболявания (особено ако ядете плода с
кората). Изследване сочи, че ябълковата обелка съдържа 5 пъти повече полифеноли
от месната й част. Ябълките и техните кори са пълни и с много фибри (около 2
пъти повече от други плодове като праскови, грозде и грейпфрут), които могат да
помогнат в борбата с излишните килограми.
Боровинки
Те са богати на антиоксиданти, особено антоцианини, които
доказано подобряват зрението и мозъчните функции. Изследвания показват, че
боровинките забавят увреждането на моторната координация и паметта, съпътстващи
стареенето. Тези дребни плодове ограничават и възпаленията, които са неизбежно
свързани с почти всички хронични заболявания като се започне от Алцхаймер и
Паркинсон и се стигне до диабет и сърдечна недостатъчност. Други проучвания
сочат, че боровинките са най-ефективни при борбата с рака в сравнение с всички
останали плодове.
Зеле
В света на зеленчуците родът Brassica е най-богат на видове,
а зелето е най-впечатляващо от целия род. Зеленчуците Brassica (включително
броколито и китайското зеле) съдържат съставки, наречени индоли, които
ограничават наистина драстично риска от рак. Изчислено е например, че
консумацията на зеле повече от веднъж седмично намалява с над 65% риска за
развитие на рак на дебелото черво. Зелето стимулира имунната система, убива
бактериите и вирусите и пречиства кръвта. Ако пък хапвате от червените сортове,
ще получите и здравословна доза антоцианини (същите пигментиращи молекули,
които правят боровинките сини) - друг полезен антиоксидант с антираково
влияние.
Риба и рибено масло
Яденето на риба помага да се ограничи рискът от сърдечна
недостатъчност, рак, Алцхаймер, удар, диабет и артрит. Разнообразието от
ненаситени мазнини в рибата може да подпомогне и ограничаването на депресията.
Препоръчително е да се ядат рибни ястия поне 2 пъти седмично, особено сьомга,
херинга и сардини, защото тези видове осигуряват най-големи количества от
полезните за сърцето омега-3 мастни киселини. Избягвайте често съдържащите
живак видове като акула, риба-меч, скумрия.
Чесън
Изследвания сочат, че той понижава нивата на холестерола и
триглицеридите и така предпазва кръвоносните съдове от запушване. Две до три
скилидки на ден намаляват наполовина риска от сърдечна криза при пациентите със
сърдечни разстройства. Чесънът е в челото на списъка с храни за профилактика на
рака. Цели сушени глави чесън помагат да се пречисти тялото от тежки метали
като живака и кадмия. Той е и добро антибактериално и антивирусно средство,
което повишава резистентността към предизвиканите от стреса настинки и
инфекции. Ако не харесвате мириса на чесъна, яжте го с клонче магданоз.
Гъби
Използвани от векове в източната медицина, гъбите имат силно
влияние върху имунната система – особено видовете майтаке, шиитаке и рейш.
Според нетрадиционната медицина от Далечния изток майтаке например намаляват
риска от рак, вирусни инфекции, висок холестерол и високо кръвно налягане (и
дори ги лекуват). Гъбите навсякъде в Азия се използват като допълнение към
лечението на рака заради свойството им да противодействат на токсичните ефекти
при едновременното прилагане на химиотерапията и облъчванията за стопяване на
туморите. Японски изследователи са установили, че редовното консумиране на
шиитаке намалява нивото на холестерола с до 45%.
Бадеми
Те са богати на фибри и мононенаситени мазнини, които понижават
холестерола. Яденето на около 40 г ядки, най-вече бадеми, намалява наситените
мазнини и холестерола и редуцира риска от сърдечни заболявания. И въпреки че
бадемите са относително богати на мазнини и калории, изследванията показват, че
всъщност те помагат за свалянето на килограмите - протеините, фибрите и
мононенаситените мазнини по-бързо създават чувство за ситост и така
предотвратяват преяждането.
Яйца
Те са безспорно най-добрия източник на протеини. Яйцата,
надминават млякото, говеждото месо, суроватката и соята по качеството на
протеините, които осигуряват. Освен че съдържат всичките 9 основни
аминокиселини, яйцата са богати на хранителни вещества. И не пропускайте
жълтъците! Хората ги избягват, защото се страхуват, че в противен случай холестеролът
им ще се увеличи, но жълтъкът на яйцето съдържа холин, който предпазва
сърдечната и мозъчната дейност и предотвратява натрупването на холестерол и
мазнини в черния дроб.
Ленено семе
Богати на алфа-линоленова киселина - основната мазнина,
която предотвратява възпаленията, ленените семена са се използвали от векове с
медицинска цел. Днес е доказано, че те имат наистина удивителна хранителна
стойност, много полезни протеини, огромни количества ненаситени мастни киселини
и минерали като магнезий, калий и цинк. Освен това са и чудесен източник на
фибри.
Нар
Наровете съдържат до 3 пъти повече антиоксиданти от
червеното вино и зеления чай, а сокът от нар ограничава запушването на артериите,
което от своя страна понижава рискът от сърдечна недостатъчност и удар.
Редвоната консумация на сок от нар може да помогне да забавим състаряването и
да се предпазим от рак.
Червено вино
Малко количество от какъвто и да е алкохол всеки ден е
полезно за сърцето, защото тоя повишава “добрия” (HDL) холестерол и понижава
риска от тромби. Червеното вино съдържа и силни антиоксиданти, ресвератрол и
сапонини, които влияят положително на сърдечносъдовата система. Но в никакъв
случай не прекалявайте – повече от едно питие на ден води до повишаване на
кръвното налягане.
Натуралният шоколад
Когато става дума за шоколад, колкото е по-горчив, толкова по-добре – поне що се отнася до здравето. Ползата от шоколада се дължи на флавоноидите и другите антиоксиданти (същите, които се съдържат в червените боровинки, ябълките, ягодите и червеното вино). Само истинското какао съдържа флавоноиди, така че търсете шоколади с високо съдържание на какао (60% или повече). Тъмният шоколад е с по-малко калории от останалите видове и когато се консумира умерено, намалява “лошия” (LDL) холестерол и ограничава появата на артериални плаки.
Ако ви интересува какви храни да ядете когато сте подтиснати, вижте тук.
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.