30 летни храни, полезни за отслабване

30 летни храни, полезни за отслабване

Лятото ни дава изобилие и разнообразие от храни, за които през другите сезони можем само да мечтаем. Освен това лятото, а не пролетта, както мнозина погрешно смятат, е времето най-подходящо за отслабване, пише здраве.bg. Защото организмът ни разполага с достатъчно енергия и сили – благодарение на възможността да се храним пълноценно и обилно без да поемаме излишни калории.

На кои храни, типични за лятото да наблегнем, за да се възползваме от техните свойства, които ги правят подходящи за всеки, който иска да свали излишни килограми. Какво ни пречи да опитаме и някои по-екзотични и нехарактерни за нашия регион?!

Ягоди

Кой може да устои на купичка сочни червени ягоди? Можем да ги похапваме без да се тревожим, защото са идеалната лятна закуска – засищаща, с малко калории и пълна с полезни хранителни вещества от омега-3 мастни киселини до борещите се с рака полифеноли. Само половин купичка ягоди ни осигурява над 70% от дневната доза витамин С плюс фибри и внушителен брой антиоксиданти.

Череши

Сладките и сочни череши съдържат само 87 калории на купичка – и ако ги похапваме три пъти седмично на мястото на тежките десерти, можем да отслабнем с 2-3 кг това лято. Като бонус черешите са пълни с антоцианини – антиоксиданти, които помагат за унищожаването на раковите клетки и понижаване на производството на вредните холестерол, запушващ артериите, с до 10%.

Сливи

Независимо дали ги ядем цели, сушени или пюрирани в сосове, сливите са с ниско съдържание на калории и са добър източник на диетични фибри и витамин С. Сушените сливи са перфектната закуска за из път, когато нямаме възможност да седнем и да хапнем здравословно, а стават и за сладък и богат на вкус десерт, когато се сварят на компот. Освен това помагат да потискането на апетита благодарение на ниското си гликемично тегло.

Тиквички

Летните тиквички са източник на важни витамини и минерали, включително магнезий, калий и мед, на цената на едва 80 калории за половин купичка. Със земния си вкус те са чудесна гарнитура към всяко ястие. Когато си правим барбекю в двора или сред природата, нека не забравяме да хвърлим няколко тиквички на решетката.

Камби

Сладките червени камби са богат източник на бета-каротин и са на върха на класацията със зеленчуците, съдържащи този важен антиоксидант. Зелените камби пък съдържат голямо количество витамин С. Камбите, също като тиквичките, са чудесни на грил и за разноцветна засищаща гарнитура на всяко ястие само в няколко калории.

Манго

Пълно с антиоксиданти – плюс протеини и омега-3 мастни киселини – мангото е вкусен и нискокалоричен начин да подправим по екзотичен начин храната си. Не е необходимо здравословните храни да са винаги едни и същи. Няколко парченца манго в овесената каша или киселото мляко сутрин, в салатата на обяд или дори в задушените или пържените зеленчуци за вечеря ще ни помогне да намалим обиколката на талията си.

Магданоз

Тази често пренебрегвана билка притежава голям потенциал за вталяването ни. В купичка магданоз се съдържат 984 мг витамин К, който ни предпазва от задържане на течности и подуване, а това допринася за свалянето на над килограм от излишната вода, задържана в тялото. Магданозът е чудесен за поръсване и украсяване на салати, може да се добавя в сосове, омлети, ориз и картофени ястия, супи, бургери и други основни ястия за балансиране и освежаване на натуралния им вкус.

Цвекло

Един от диамантите в цвеклото е витамин В9, известен като фолиева киселина. Това е ключово хранително вещество за жените. Цвеклото ни предпазва от сърдечни заболявания, родилни дефекти и определени видове рак, особено рак на дебелото черво. Натурално сладко и приятно маслено, цвеклото може да превърне една салата в нещо специално без да прибавя твърде много калории към нея.

Смокини

Ако майката природа е имала право на глас по отношение на избора на ултимативен суперплод, то вероятно е избрала смокините. Те са пълни с фибри, калий, фолиева киселина и витамини, благоприятстващи за здравето на сърцето. И всичко това в изумително сладкия нискокалоричен летен плод. Съществуващи от над 6000 години, смокините са помогнали дори на Клеопатра да запази фигурата си. Семената съдържат дори повече хранителни вещества и омега-3 от месната част на плода.

Къпини

Суперзвездите на плодовете с отслабващ ефект, къпините, съдържат само 62 калории на купичка, пълни са с обуздаващи апетита фибри, имат ниско съдържание на захар, не съдържат никакви мазнини и ни радват с освежаващия си вкус! Още по-хубавото е, че са чудесен източник на манган – труден за набавяне минирал, който помага на мускулните клетки да поглъщат и изгарят мазнините. Ако ядем по 1 купичка на ден, къпините ще ни помогнат да свалим над 5 кг за година!

Чесън

Ако пуснем една скилидка в ястието, само след първите няколко лъжици пристъпът на глад ще изчезне до десетина минути. Съблазнителният аромат на чесъна активира хипоталамуса – центъра в мозъка, отговарящ за усещането за ситост – и ни помага да се почувстваме сити още преди да сме напълнили стомаха си. Едно изследване на университета на Южна Каролина е открило, че консумацията само на 1 скилидка чесън на ден ни помага да намалим риска от рак на стомаха с 30%. Заслугите са на алицина и керцетина в чесъна – мощни антиоксиданти, които възпрепятстват растежа на подозрителните клетки в храносмилателния тракт.

Праскови

Защо да пропускаме десерта, когато прасковите и нектарините могат да ни подслаждат цяло лято без да изпитваме никаква вина? Ако ги хвърлим на грила за няколко минути, тези сладки летни плодове стават дори по-вкусни, защото топлината карамелизира натуралните им захари. Гарнираме с нискомаслен сладолед и няма начин да се почувстваме лишени от вкусен сладък десерт.

Плуот

Плуотите са вкусен хибрид между кайсии и сливи, които набират все повече привърженици в САЩ. Ако слабостта ни към сладкото убива всичките ни усилия да спазваме диета през лятото, само два плуота на ден могат да се окажат билета ни към стройната фигура. Плуотите имат интензивен сладък вкус и деликатен плодов аромат – и когато отличителните им вкус и аромат попаднат до обонятелните нерви в мозъка, те притъпяват за по-малко от 5 минути желанието да ядем сладко.

Диня

Ако търсим подходяща закуска, която да ни помогне да отслабнем, динята е решението. Трябва да изядем четири чинии с диня, за да приемем същото количество калории, колкото от ½ купичка сладолед. Освен това динята помага да запазим и красотата си. Ликопенът в плода действа като натурален слънцезащитен продукт и подобрява защитата ни от вредните слънчеви ултравиолетови лъчи с до 46% като по този начин ни предпазва от увреждане на колагена и увисване на кожата.

Пъпеш

Пъпешът е един от най-засищащите плодове, които можем да открием – само половин чиния пъпеш ще ни помогне да останем сити за два часа. Освен това плодът е пълен с витамин А – хранително вещество, което блокира натрупването на плаките, които запушват артериите, като по този начин понижава риска от сърдечни заболявания с до 33%.

 

Боровинки

Боровинките подобряват кръвообращението и ограничават увредите, причинени от свободните радикали, на клетките и тъканите. Освен това са с изключително ниско съдържание на калории. Можем да ги поръсим върху овесената си каша, да ги добавим към пълнозърнестите си мъфини или да гарнираме с тях ястията си – или дори да ги пюрираме и сервираме като десерт в малки купички.

Зелен фасул

Ако добавим само половин купичка зелен фасул към вечерното си ястие, ще се почувстваме сити почти два пъти по-бързо – и няма да огладнеем отново повече от 3 часа, твърдят изследователи от университета Станфорд. Заслугите за контрола над апетита са изцяло за омега-3 мастните киселини, магнезия и фибрите в зеления фасул. И сякаш това е малко – станфордските изследвания показват, че този зеленчук е богат и на противовъзпалителни ензими, които помагат за изхвърлянето на излишните запаси с вода от податливите на целулит зони в тялото.

Кюфтета от биволско месо

Не е нужно да се отказваме от месото, за да запазим фигурата си през лятото. Биволското месо е натурално крехко и съдържа много по-малко калории и мазнини от свинското, пилешкото и телешкото. Освен това е и чудесен източник на желязо и омега-3 мастни киселини. Затова следващия път, когато си правим барбекю, можем да наблегнем на биволските кюфтета, но без да ги гарнираме с майонеза и кашкавал – горчицата и салцата са по-добрия избор, ако искаме да запазим стройна фигура.

Чери домати

Когато става въпрос за потенциал за изгаряне на мазнини, чери доматите са на върха на всяка класация. Според изследователите от университета Йейл, само купичка от тези сладки съкровища всеки ден ще ни помогне да отслабваме с по килограм на месец – без да правим други значими промени в диетата си. Причината за тази завидна полза е в антиоксидантите, съдържащи се в чери доматите – нарингенин, рутин и кампферол – които обгръщат клетките на черния дроб и усилват способността им да изгарят складираните мазнини за енергия.

Алабаш

Никога не сте го опитвали? Той изглежда като странна кръстоска между зеле и ряпа, но всъщност има вкус, наподобяващ белени броколи (но по-мек и сладък). Алабашът е чудесна добавка в суров вид към салатите, но е вкусен и печен. Според учените в университета Станфорд, алабашът е богат на холин, калий и фосфор – хранителни вещества, които енергизират централната нервна система и ни помагат да правим по-тежки тренировки без да се уморяваме.ь

Царевица

Малко са нещата, които крещят „Лято е!” по-силно от кочан варена царевица. А, ако обичаме въглехидратите и ни е трудно да се въздържаме постоянно от тях – царевицата е нашето спасение. Всеки кочан съдържа 3 г протеини, обуздаващи апетита, както и 138 мг фенилаланин – аминокиселина, която бързо се усвоява от мозъчните клетки и притъпява желанието ни за консумация на въглехидрати за до 3 часа. Царевицата е и един от най-добрите природни източници на лутеин и зеаксантин – антиоксиданти, които ограничават развитието на влошаващите зрението катаракти, обясняват учените от Йейл.

Томатило

То прилича на малък зелен домат, но всъщност има остър цитрусов вкус, който много подхожда на ястията от мексиканската кухня. Томатилото съдържа само 11 калории за брой и е чудесен източник на потискащи апетита минерали. Томатилото е богато и на витанолиди – растителни вещества, които помагат за успокояването на надбъбречните жлези.

Круши

Само една круша всяка сутрин може да ни помогне без усилия да ограничим 190 калории от ежедневния си прием – и да свалим 5-6 кг за година. Самото дъвчене плюс богатия удовлетворителен вкус на сочната круша успокояват хипоталамуса – зоната в мозъка ни, която отговаря за пристъпите на глад и усещането за ситост.

Люти чушки

Всички разновидности люти чушки ще ни помогнат в начинанието с отслабването. Точно така, те не са само подправка за любимите супи и ястия, а истинска мина за капсаицин – активната съставка, която стимулира изгарянето на мазнините с 10% в продължение на 3 часа. Друг забележителен факт, открит от канадски изследователи: лютите чушки потискат апетита и ни помагат да се почувстваме сити дори при консумацията на 200 калории по-малко на всяко хранене.

Лима

За да отслабнем и запазим новото си тегло, трябва да поддържаме нивата на кръвната захар ниски, защото тялото ни ще използва запасите от мазнини за енергия едва когато лесните за изгаряне захари свършат. Тук на помощ идва лимата, вид фасул. Според австралийски изследователи лимата е пълна с фибри и растителни протеини – молекули, които спират абсорбирането на въглехидратите в червата и помагат на мускулите да изгарят захарта преди да е саботирала усилията ни да отслабнем. Половин купичка лима на ден ще ускори с 50% процеса на отслабване.

Арпаджик

Арпаджикът е вид дребен лук, но тези меки луковици няма да предизвикват сълзи в очите ни, докато ги режем. Въпреки меката си природа, арпаджикът е пълен със сяра, която помага на органите да изгарят въглехидратите за енергия преди да са складирани като запас от мазнини. Сярата има и силни противовъзпалителни свойства, които помагат да унищожаването на H. Pylori – вредната бактерия, която предизвиква стомашни язви.

Грозде

Учените измерват колко точно храните влияят на кръвната ни захар и на способността ни да отслабваме с помощта на скала, наречена гликемичен индекс. По-ниските стойности в тази скала са по-добрите и затова гроздето блесва с качествата си – и с гликемичен индекс 43. Това значи, че този плод поддържа кръвната захар стабилна и ни помага да отслабнем. Боли ни и гърбът? Червеното и лилавото грозде е пълно с ресвератрол – антиоксидант, който отпуска кръвоносните съдове, подобрява кръвопотока към увредените тъкани на гърба и ускорява зарастването им.

Маруля

Главозамайващ факт: едно голямо листо маруля съдържа само 1 калория – освен това не съдържа мазнини, натрий или холестерол! Имаме нужда от още убеждаване? Марулята е богата на фолиева киселина – витамин В, който ни помага да се предпазим от рак на маточната шийка като убива абнормните клетки, обясняват учени от университета на Флорида. Марулята е чудесна хрупкава добавка към сандвичите ни, салатите или може да се използва като „джоб”, в който да завием пилешко месо, сирене и друг пълнеж.

Киви

Тези сладко-тръпчиви плодове вече се продават и по най-малките магазини за хранителни стоки. Ако похапваме само 1-2 кивита на ден, ще можем да отслабнем по-бързо, защото този плод е пълен с хлорофил – зелен пигмент, който заздравява и енергизира черния дроб като по този начин повишава способността му да изгаря мазнини за енергия. Според други изследвания витамин С и хлорофилът в кивито могат да намалят проблемите ни с белите дробове – като недостиг на въздух и хриптене по време на упражнения – с до 32%.

Ябълки

Една ябълка преди обяд и една преди вечеря – и без никакви усилия ще свалим 1-2 килограма за месец, твърдят бразилски учени. Защо ли? Ябълките са най-добрият източник на пектин в природата – разтворима фибра, която блокира усвояването на приеманите с храната мазнини. Ябълките са богати и на керцетин и елагична киселина – съставки, които ограничават произвеждания от черния дроб и вреден за артериите LDL холестерол с до 34%.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ