9 храни, които задължително трябва да ядем през зимата
Настъпването на студения сезон води със себе си вълна от грипове и настинки, както и много други здравословни проблеми. Резкият спад на температурите е голям шок за организма и за да го неутрализираме, трябва да се храним мъдро. Канадски учени съставиха списък с деветте най-важни хранителни продукта, към които трябва да се обърнем тази зима, ако искаме да сме здрави и да се чувстваме добре.
Нар
Семената на нара са богати на полифеноли – естествени химикали, които се борят с инфекциите и възпаленията. За по-добър вкус смесете със сутрешните си овесени ядки.
Брюкселско зеле
Отстранете външните листа, подрежете кочаните и задушете със зехтин и морска сол. Или поставете зелчиците в тава върху готварска хартия и запечете, докато покафенеят. По-витаминозна и освежаваща зимна храна не може да има!
Мушмули
Антиоксидантите в тях контролират диабета и пораженията върху клетките. Сервирайте с прошуто и прясна моцарела за повече шик!
Праз
Отлично средство срещу настинки и добър помощник на любовния фронт – за дългите зимни вечери. Добавете към омлети, салати, ориз, задушете с пилешки късчета и вино или сложете в супата.
Киви
Едно киви съдържа около 100 мг засилващ имунитета витамин С. Отива чудесно на салата от спанак.
Червено цвекло
Малцина го обичат, но то помага на организма да понесе по-добре шока от застудяването, снабдява ни с витамини и повишава настроението. Запечете две глави във фурната, обвити във фолио, докато омекнат напълно. Нарежете ги и добавете към зелена салата с натрошено козе сирене. Върховата финална нотка е струйка орехово олио.
Гуава
Една порция сурова гуава съдържа над 8500 микрограма от вълшебния антиоксидант ликопен, който спира нашествието на сърдечно-съдовите болести, рискът от които рязко скача с преяждането около празниците. Яжте със синьо сирене и смокини.
Кисело зеле
Заздравява имунната система, подобрява храносмилането и подпомага усилията за отслабване (стига да не го комбинираме със сланина). Българската кухня е богата с рецепти за кисело зеле. Сокът му се използва в много страни за подобряване на чревната флора, превенция на простудни заболявания и... против махмурлук. Проучване на Американския център за ракови заболявания показа, че киселото зеле е много ефективно дори в предотвратяването и лечението на рака на гърдата.
Източник:MensHealth.com
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Все по-малко хора търсят убежище в Германия
Свят |От КНСБ предлагат друго мерило за доходите на българина
България |Ето как обядът на милиардер във верига за бързо хранене вдигна акциите на няколко компании с 30 процента
Лидерство |Над 450 милиона килограма тикви изгниват по сметищата в САЩ всяка година след Хелоуин
Любопитно |Интернет бе създаден тази седмица през 1969 г. - и веднага се срина
Технологии |Кристин Лагард припомня: Два месеца остават до присъединяването на България към еврозоната
България |Тръмп заплаши Нигерия с военна намеса заради убийства на християни
Свят |Спадащите цени на панелите водят до глобален бум в соларната енергия - с изключение на САЩ
Енергетика |Турски криптоизмамник, осъден на над 11 000 години затвор, е открит мъртъв в килията си тази сутрин
Свят |Зеленски с пакет от мерки за подпомагане на украинците през зимата
Свят |Методът 1-2-48 за борба с бърнаута
Техники за успех |Радев: България и Египет са отворили нова глава в отношенията си
България |Военният министър на САЩ пристига във Виетнам за преговори за военни доставки
Свят |ADVERTORIAL
Кредитните карти на Fibank вече предлагат разсрочване на вноски без оскъпяване
Интер Експо Център представя изцяло обновен конгресен етаж и модернизирани изложбени зали – ново ниво в организацията на събития у нас
Коментари
Няма въведени кометари.