9 храни, които задължително трябва да ядем през зимата

Настъпването на студения сезон води със себе си вълна от грипове и настинки, както и много други здравословни проблеми. Резкият спад на температурите е голям шок за организма и за да го неутрализираме, трябва да се храним мъдро. Канадски учени съставиха списък с деветте най-важни хранителни продукта, към които трябва да се обърнем тази зима, ако искаме да сме здрави и да се чувстваме добре.
Нар
Семената на нара са богати на полифеноли – естествени химикали, които се борят с инфекциите и възпаленията. За по-добър вкус смесете със сутрешните си овесени ядки.
Брюкселско зеле
Отстранете външните листа, подрежете кочаните и задушете със зехтин и морска сол. Или поставете зелчиците в тава върху готварска хартия и запечете, докато покафенеят. По-витаминозна и освежаваща зимна храна не може да има!
Мушмули
Антиоксидантите в тях контролират диабета и пораженията върху клетките. Сервирайте с прошуто и прясна моцарела за повече шик!
Праз
Отлично средство срещу настинки и добър помощник на любовния фронт – за дългите зимни вечери. Добавете към омлети, салати, ориз, задушете с пилешки късчета и вино или сложете в супата.
Киви
Едно киви съдържа около 100 мг засилващ имунитета витамин С. Отива чудесно на салата от спанак.
Червено цвекло
Малцина го обичат, но то помага на организма да понесе по-добре шока от застудяването, снабдява ни с витамини и повишава настроението. Запечете две глави във фурната, обвити във фолио, докато омекнат напълно. Нарежете ги и добавете към зелена салата с натрошено козе сирене. Върховата финална нотка е струйка орехово олио.
Гуава
Една порция сурова гуава съдържа над 8500 микрограма от вълшебния антиоксидант ликопен, който спира нашествието на сърдечно-съдовите болести, рискът от които рязко скача с преяждането около празниците. Яжте със синьо сирене и смокини.
Кисело зеле
Заздравява имунната система, подобрява храносмилането и подпомага усилията за отслабване (стига да не го комбинираме със сланина). Българската кухня е богата с рецепти за кисело зеле. Сокът му се използва в много страни за подобряване на чревната флора, превенция на простудни заболявания и... против махмурлук. Проучване на Американския център за ракови заболявания показа, че киселото зеле е много ефективно дори в предотвратяването и лечението на рака на гърдата.
Източник:MensHealth.com
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Samsung и SK Hynix ще се включат в проекта Stargate на OpenAI
Технологии |Инвестиционната компания Bain Capital е подала оферта за купуване на веригата Costa Coffee
Компании |Само две търговски вериги са публикували цените си на сайта "Колко струва"
България |Милиони евро и хиляди контейнери са конфискувани при разследване за незаконен внос от Китай в Гърция и други европейски страни
Бизнес |Безопасност: Отборът на Барселона отлага завръщането си на легендарния стадион „Камп Ноу“
Спорт |Бойко Борисов предлага да се закрие ДАИ
Политика |Нови директиви пред генералите: Военни сили за бързо реагиране ще потушават граждански безредици в САЩ
Свят |България започва нов сондаж за природен газ в Черно море
Политика |Едно от пет работни места в туризма ще останат незаети в Европа през следващото десетилетие
Свят |ДСБ предлагат паркоместата в сградите да получат отделна имотна партида
Политика |Зеленски: Положението в Запорожката АЕЦ е критично
Свят |От 8 октомври ще санкционират търговците, които вдигат цените необосновано
България |Обратно изтичане на мозъци: 85 известни учени от САЩ са се преместили на работа в Китай от 2024 г.
Свят |ADVERTORIAL

Официално отвори врати AYA Estate Vineyards – първата в България и региона винарна и галерия за съвременно изкуство

Vivacom с три отличия от престижния конкурс Forbes HR & Employer Branding Awards 2025

Коментари
Няма въведени кометари.