Каква е вредата от изкуствените подсладители
Австралийски лекари назоваха главните опасности от използването на изкуствени подсладители като нискокалоричен аналог на природните продукти. Изследването им е публикувано в изданието Cell Metabolism, информира издание EurekAlert.
В своето изследване експертите са се опитали да открият причината, поради която ползването на изкуствени подсладители (като сукралоза например) води до постоянно чувство на глад при някои хора, принуждавайки ги да преяждат. Учените са провели експерименти върху плодови мушици и върху мишки. Изследването показва, че използването на заместители на захарта предизвиква възникване на нови връзки в нервната система на животните, за които е отговорна липсата на достатъчно прости въглехидрати, каквато е естествената захар. По тази причина, мухи и мишки, консумиращи храна, недооценяват нейната калоричност, което ги кара да преяждат.
Експериментът, проведен върху плодовите мушици, е продъжил пет дни. През това време калориите, които те са поели с консумираната от тях храна, са се увеличили с 30%. Експериментът, проведен върху мишките, е продължил седмица, като животните също показват увеличение на поетите калории.
Учените са открили, че изкуствените подсладители допринасят за хиперактивност, безсъние и намаляване качеството на съня. Същите симптоми се наблюдават по време на глад.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.