Какво да ядем и какво да избягваме в жегите

Какво да ядем и какво да избягваме в жегите

Когато тялото ни се мъчи да се справи с изтощителните жеги и високата влажност в топлото лято, трябва да използваме всяка възможна защита, за да охладим максимално организма си и да не му позволяваме да се претовари. И тъй като храната оказва голямо влияние върху биологичните процеси, е добре да знаем какво бива и какво не бива, когато термометърът премине границата на допустимото.

ИЗБЯГВАЙТЕ:

Пикантните храни

Всички обичаме свежото усещане от капсаицина – химическия компонент в подправките, който дава онова неповторимо пикантно усещане. Той обаче трябва да бъде избягван на всяка цена, когато жегата навън е твърде голяма. Проучвания показват, че капсаицинът предизвиква краткосрочно повишаване на телесната температура и макар това да не трае дълго, когато градусите са над 30, дискомфортът е напълно осезаем. Обичаме те, табаско, но сега нито му е времето, нито мястото.

Диуретичните храни

Когато слънцето пече, водата е най-добрият ни приятел. Ето защо целта ви трябва да е да поемате колкото се може повече и да губите колкото се може по-малко – потенето и без това дехидратира организма и го лишава от ценни соли. Ето защо е важно да избягваме диуретичните храни – онези, които карат тялото да отделя отпадъци (и течности). На първо място сред тях са кафето, черният чай, колата и други напитки, съдържащи кофеин. Някои твърди храни имат същия ефект върху тялото – мангото, копъра, артишока и аспержите например. Големите количества от тях ще ви дехидратират и ще ви накарат да се чувствате отпаднали и уморени.

Храните, богати на белтъчини

Странно, нали? Сочните пържоли и наденички са любимо лятно меню за скара на открито. Но не само, че е неприятно да се пържиш край барбекюто в тези жеги, а и високата концентрация на белтъчините, съдържащи се в месото, е твърде тежка за организма. Просто те се храносмилат твърде трудно и отнемат твърде много енергия на и без това изтощения ни от топлото организъм. Всъщност използваме между 50 и 100 процента повече енергия, за да смелим белтъчините в сравнение с въглехидратите. Когато тялото произвежда ензими, за да разгради белтъчините, то освобождава топлина – този процес се нарича термогенеза. А последното, което искате, е да ви е още по-топло в часовете, в които храносмилате, нали?

НАБЛЯГАЙТЕ НА:

Стипчивите храни

Нали познавате онова специфично усещане в устата, когато пиете хубаво червено вино? Това е стипчивият вкус, характерен още за някои бобови култури като лещата и за бананите – те също съдържат танин – молекулата, която дава този сух вкус. Когато поглъщаме танин, тъканите в тялото ни се свиват и организмът започва по-добре да абсорбира вода. Затоплянето на водата отнема много енергия и затова температурата на тялото ви се запазва по-ниска за по-дълго време. Гроздето, дюлите и пресните фурми са чудесни стипчиви лакомства за лятото.

Богатите на вода храни

Както вече споменахме, водата е идеалното средство да поддържаме тялото си хладно отвътре. Възползвайте се от това и увеличете храните, които съдържат висок процент вода – това са краставиците, идеални за таратор и салата, киселото мляко, динята и доматите – все любими на българина летни закуски. Колкото по-изстудени ги консумираме, толкова по-добре.

Зелените листати зеленчуци

Мама все повтаряше да си изяждаме спанака. Колкото и досадно да бе това, дори тя сигурно не знае каква огромна услуга ни е правила. Зелените листати зеленчуци като спанака, зелето и броколите са пълни с калций, който е ключов за терморегулаторните способности на тялото ни. Терморегулацията е процесът, чрез който организмът регулира вътрешната си температура. Какво общо има това с консумацията на калций? Той помага на тялото да изпраща сигнали между органите и мозъка, които позволяват ефективното контролиране на температурата.

Пълнозърнестите храни

Вярвате или не, те ни защитават чудесно от горещите влажни летни дни. Почти всички пълнозърнести храни, като например съдържащите ечемичени зърна, крият в себе си много магнезий, известен още като „успокоителното на природата”. Той отпуска мускулите и нервните клетки и увеличава усвояването на калция от кръвта. Нещо повече – магнезият помага на тялото да поддържа стабилна вътрешна температура. Той се съдържа в огромни количества в ръжта, пшеницата, киноата и елдата. А може просто да си сварите малко ориз.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 17 декември. Имен ден празнуват Данaил, Данaилa, Даниeл, Даниeлa
Мерц: Според гаранциите, предоставени от САЩ на Украйна, бихме могли да отблъснем руските сили
Зетят на Тръмп се оттегля от офертата на Paramount Skydance за придобиване на Warner Bros. Discovery
Опасно орбитално разминаване между Starlink и китайски сателити
МАЕ: Глобалното търсене на въглища достигна рекордно високо ниво тази година, очаква се спад до 2030 г.
Как да говорите с авторитет?
Ердоган с предупреждение към Украйна и Русия: Не нападайте цивилни кораби!
Глобалните застрахователни загуби от природни бедствия ще достигнат 107 милиарда долара през 2025 г.