Кафе за събуждане с ухание на гнило зеле и котка
Дори хората, които не обичат кафе, признават, че ароматът му ободрява. Той обаче не се дължи на кофеина, който няма нито вкус, нито миризма. Изпускат го летливите съединения, които лесно се изпаряват на стайна температура, съобщи в. "Дейли мейл".
Учител по химия Анди Брънинг обясни в блога си сложния букет от химически съединения, които осигуряват стимулиращия аромат. Сами по себе си те миришат на плодове, подправки, пръст, и дори на котка. Комбинирани, създават богатото ухание.
В кафето са открити над 1000 химикала. Много малко от тях обаче имат миризма. Плодовият аромат се определя от алдехидите, а фураните придават карамелен нюанс. Земният полъх идва от пиразините. Важни са и няколко серни съединения, сред които е 2-фурфурилтиол. Той се образува при печенето на зърната и е много определящ за аромата. Гваяколът и фенолите допринасят с нюанси на опушено и подправки.
Други съединения, взети отделно, миришат неприятно. Такъв е метанетиолът, който е като от гнило зеле. Миризма на котка има 3-меркапто-3-метилбутил форматът.
Учени от Националния университет в Сеул откриха през 2008 г., че миризмата на кафе въздейства върху генната и протеинова активност на мозъка на плъхове и намалява стреса. С това те доказаха, че пълният ефект на кафето не се дължи само на кофеина.
Друго изследване от миналата година показа, че кафето може да предпазва от деменция. Три до пет чаши от ароматната напитка дневно намаляват риска от заболяването с 20 процента.
Източник: БТА
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.