Невероятните храни, които лекуват
Съвременните диетолози и специалисти по медицина днес са
уверени, че има много храни, които притежават лечебни и холистични свойства,
пише dieti.info. И те са наистина определящи за здравето, като осигуряват
оптималното снабдяване на тялото с необходимите му вещества.
Някои хора изпадат дори в депресия, или "просто" се уморяват лесно и
стават податливи за заболяване, защото не се хранят здравословно всеки ден. Не
всичко може да се замени с мултивитамини! Има стотици лечебни съставки в
храните с холистични и лечебни свойства и те могат да ни помогнат да се
предпазим от болестите по най-естествен начин - чрез храната.
Лечебна диета?
Лечебната диета е хранителен режим, в който се набляга на употребата на много вода, пресни плодове и зеленчуци, лечебни храни, нерафинирани морски соли и здравословни мазнини. Чрез включването на тези храни и едновременно с това чрез избягването на пълните с токсини продукти можем да се предпазим от множество различни заболявания.
Значението на пресните плодове и зеленчуци в една балансирана диета не бива да се пренебрегва в никакъв случай. Те съдържат много фибри и хранителни съставки, които са жизнено важни за поддържането на доброто здраве.
Ако трябва да се направи своеобразен списък на лечебните храни и заболяванията, от които те предпазват, той би изглеждал така:
Рак: моркови, лайм, чесън, лимон;
Запек: зеле, бадеми, краставици, моркови, марули, лайм, банани, царевица, фурми, смокини, стафиди, спанак, картофи, пшеничен хляб;
Настинка и кашлица: лимон, чесън, джинджифил, лайм;
Астма: чесън;
Киселини: кокос, грейпфрут, фъстъци, мед, кисело мляко;
Холера: кокосово мляко, краставици, лук;
Артрит: банани, ябълки, манго, чесън, краставици;
Високо кръвно налягане: банани, ябълки, чесън, лимон, лайм, овес, лук;
Дизентерия: моркови, банани, чесън, фъстъци, нар, семена от манго;
Проблеми със зъбите и венците: сурови фъстъци, лайм, ябълки, нар, лук, спанак;
Глисти: пресен кокосов орех, моркови, папая, нар, домати;
Жълтеница: репички, захарна тръстика;
Висок холестерол: листа на къри, ябълки, чесън, лайм, грейпфрут, лимон, овес,
стафиди, слънчогледови семки, соеви зърна;
Имунна система: диня (защото съдържа големи количества
глутатион, който помага за засилването на имунитета, а е и богат източник на
калий и антиоксидантите витамин С и ликопен);
Сърдечни заболявания: моркови, зеле, мед, аспержи, ябълки, лук, чесън,
портокали, грейпфрут, грозде, лимон, лайм, стафиди;
Импотентност: бадеми, черен нахут;
Възпаление: чесън, череши, куркума;
Хемороиди: лук, смокини, репички, лайм;
Камъни в бъбреците: домати, ябълки;
Висока кръвна захар: сминдух (Trigonella foenum-graecum или Fenugreek), карела
(Momordica charantia или Bitter Melon);
Пептична язва: лайм;
Коклюш: лук, чесън;
Акне: лайм, сок от краставици (нанесен върху лицето), лимон;
Диабет: грейпфрут, фъстъци, едър фасул, лайм, листа на манго, марули, соя,
сминдух, амла (Indian gooseberry или Emblica Officinalis).
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.