Проучване: Приемът на хранителни добавки може да е вреден

Проучване: Приемът на хранителни добавки може да е вреден

Изследователи са установили връзка между приема на хранителни добавки и коефициента на смъртност при възрастни жени, предава BBC. Експертите са заподозрели от известно време, че добавките всъщност може да бъдат от полза само, ако човек има дефицит на определено хранително вещество. Излишъкът може дори да навреди, констатира проучване на медицинското списание Archives of Internal Medicine.

Всички жени, в 50-60 годишна възраст, като цяло се хранят добре, но все още много от тях решават да взимат хранителни добавки. Мултивитамините, фолиевата киселина, витамин В6, магнезий, цинк, мед и желязо в частност, могат да увеличат риска за смъртност при тази група хора.

Изследователите смятат, че потребителите купуват добавки без никакви доказателства, че са им нужни и им носят някаква полза. Авторите на изследването бързат да подчертаят, че в проучването са участвали 38 000 жени в САЩ, които посочили какви витамини и минерали са вземали през последните две десетилетия. Трудно е да се изчислят всички други фактори, като общото физическо здраве, които биха могли да повлияят на констатациите. Но авторите са убедени в извода, че добавките трябва да се използват само, ако е налице категорично доказана по медицински път необходимост. В противен случай, безконтролният прием може да причини вреди.

"Въз основа на съществуващите доказателства, ние виждаме малки основания за всеобщото и широко използване на хранителните добавки", казва д-р Джако Мурсу Университета на Източна Финландия.

"Ние вярваме, че за всички микроелементи, рисковете са свързани с недостатъчен или твърде голям прием", заявява Хелън Бонд от Британската диетична асоциация. “При някои хора, като възрастните може да се наложи да вземат някои добавки. Например, витамин D се препоръчва за хора над 65-годишна възраст. Но като цяло, хората трябва да бъдат в състояние да получат всички витамини и минерали, от които се нуждаят чрез здравословно и балансирано хранене”, казва още тя.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ