Учени посочиха храните, съкращаващи живота

Учени посочиха храните, съкращаващи живота

Хората, които ядат най-много пържено, сладко, преработено и червено месо, бял хляб, млечни продукти с висока масленост, са изложени на два пъти по-висок риск от преждевременна смърт. Това показва мащабно изследване, проведено от Националния институт по здравеопазване във Великобритания.

Учените използвали данни от британско изследване, проследило 3775 мъже и 1575 жени на средна възраст 51 години от 1986 г. до 2009 г., за да бъде проверен ефектът на диета за здравословно хранене, предаде БТА. Използвайки комбинация от болнични данни, резултати от профилактични изследвания, както и статистическа информация, учените изчислили смъртността и хроничните заболявания на участниците.

На следващия етап само 4% достигнали "идеално остаряване", определено като липса на хронично заболяване и добри физически, психически и умствени качества.

Около 12 на сто преживели сърдечно-съдови заболявания като инсулт или сърдечен удар, а около 3 на сто починали от сърдечно-съдово заболяване. Около три четвърти били определени като преминаващи през „нормално остаряване".

Придържащите се към западния начин на хранене - с пържени и сладки храни, преработено и червено месо, рафинирани зърнени храни, пълномаслени млечни продукти били с много по-малък шанс за „идеално остаряване".

Изследването потвърждава твърденията, че „западният начин на хранене" е причината 94 хил. души във Великобритания да умират годишно от сърдечни заболявания.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ